4D har indtaget biograf i Aarhus - varme drikke frarådes

Først var der 2D. Så kom fortsættelsen 3D. Nu er det tid til et endnu større brag

Alle større action- og børnefilm vil fremover blive vist i 4D i Nordisk Film Biografen i Aarhus. Der bliver skruet ned for effekterne til børnefilm. Foto: Nordisk Film

Regnstorm, stroboskoplys og kildren på ryggen.

En biograftur er ikke, hvad den har været. I hvert fald ikke, hvis biografturen opleves i såkaldt 4D, der skal få biografgængere til 'springe ind i filmen med alle sanser'. 

I en 4D-sal er biografsæderne udstyret med et hydrauliksystem, så sæderne kan bevæge sig i flere retninger, mens gæsterne kan få luft, vand og dufte i ansigtet. 

02:26

Biografchef Henrik Villadsen viser her en række af effekterne i 4D-biografsalen.

Luk video

4D kan nu opleves i Nordisk Film Biografen i Aarhus C, der som den første biograf i landet kan tilbyde den nye teknologi.

- Hvis der er mus eller rotter, så er der sådan en lille en, der kilder nede mellem benene, siger Henrik Villadsen, der biografchef i Nordisk Film Biografen i Aarhus C.

Læs også Det går godt i de østjyske biografer

Ikke for folk med køresyge

Han er svært begejstret for den nye teknologi, der skal gøre biografturen til en totaloplevelse.

- Det er et system, der spiller til rigtig mange sanser. Det vil ofte være actionfilm, der bliver vist i 4D, og effekterne understøtter de ting, der sker i filmen. Bulder, brag, eksplosioner bliver meget mere virkelighedsnære i 4D.

00:30

Sådan promoverer Nordisk Film selv 4D-konceptet. 

Luk video

Effekterne i 4D er ret heftige, men biografchefen mener dog ikke, at gæsterne er i fare for at falde ned af stolene.

- Hvis man lider enormt meget af søsyge eller køresyge, så fraråder vi, at man vælger den her sal, men for langt de fleste er det ikke noget problem, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Nordisk Film Biografen i Aarhus C fraråder, at man tager varme drikke med ind i 4D-salen, men gæsterne er mere end velkomne til at tage popcorn og sodavand med.

- Man kan sagtens vælge den almindelige filmoplevelse, men der er helt sikkert også nogen, der synes, det er superfedt at blive rykket lidt rundt og få lidt vand i hovedet.

02:26

Her kan du se torsdagens tv-indslag om 4D i Nordisk Film Biografen i Aarhus.

Luk video

Action- og børnefilm i 4D

Der bliver ikke lavet særlige film til 4D - i stedet er det en given films instruktør, der kan bestemme hvor vildt, det skal være.

- Instruktøren sender filmen til det firma, der hedder 4DX, som laver et udkast til en version. I samarbejde med instruktøren finder de ud af hvilke effektspor, de må lægge på. I sidste ende er det instruktøren, der godkender, at effektsporet er i orden, siger Henrik Villadsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Alle store action- og børnefilm vil fremover blive vist i 4D, lyder det fra biografchefen i Aarhus.

Læs også Aarhus får en IMAX-biografsal med Jyllands største lærred

Effekterne i 4D-salen bliver styret fra et kontrolrum.

- Det er helt klart en anderledes oplevelse. Er der storm på vandet i en film, er der også storm i salen, og så får man vind og vand i hovedet, siger Henrik Villadsen. 

For at gøre biografen i Aarhus klar til 4D, er den ene sal blevet totalrenoveret. Gæster skal lægge 50 kroner ekstra for en billet.

4DX-teknologien er udviklet af et sydkoreansk firma og er verdens første 4D-teknologi udviklet specielt til spillefilm.