Mand blev skudt af politiet - sigtes for drabsforsøg

Østjyllands Politi har natten til lørdag anholdt endnu en mand i forbindelse med episoden fredag, hvor en 52-årig mand dukkede op til en demonstration i Digterparken i Aarhus bevæbnet med kniv.

En 52-årig mand blev fredag eftermiddag skudt i benet af politiet ved en demonstration i Aarhus. Foto: Øxenholt foto

En 40-årig mand er nu også anholdt i forbindelse med en episode fredag eftermiddag, hvor politiet skød og sårede en 52-årig mand i forbindelse med en demonstration. Det oplyser Østjyllands Politi lørdag formiddag. 

Der er tale om en 40-årig mand fra lokalområdet.  

De to mænd sigtes nu for henholdvist forsøg på manddrab og medvirken til forsøg på manddrab.

Læs også Knivbevæbnet mand skudt af politiet ved demonstration

- Vores efterforskning ledte os sidst på aftenen på sporet af den 40-årige, som vi mistænker for at have spillet en rolle i forbindelse med episoden fredag. Af hensyn til den igangværende efterforskning ønsker vi lige nu ikke at oplyse yderligere, men der er tale om en alvorlig sag.

- Vi er fortsat på et tidligt tidspunkt i vores efterforskning, hvilket betyder, at vi endnu ikke har det fulde billede af sagen, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard i en pressemeddelelse.

03:19

VIDEO: I forbindelse med en Rasmus Paludan-demonstration i Aarhus trak politiet våben og skød en mand i benet. Efterfølgende var der uroligheder med sten - og fyrværkerikast mod politiet. Se interview med chefpolitinspektør Klaus Arboe Rasmussen her.

Luk video

Fremstilles i grundlovsforhør

Både den 40-årige og den 52-årige bliver fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Aarhus lørdag kl. 14.00.

Da anklagemyndigheden anmoder om dobbeltlukkede døre ved grundlovsforhøret, kan Østjyllands Politi ikke oplyse detaljer i sagen udover, at de er sigtet for henholdsvist forsøg på manddrab og medvirken til forsøg på manddrab.

Læs også Uro efter skudepisode: Betjente ramt af sten og fyrværkeri

Den 52-årige blev skudt i benet af politiet, da han fredag bevæbnet med en kniv gik om bag afspærringen til en demonstration i Digterparken i Aarhus og ikke reagerede på politiets anråb og varselsskud.

Han blev indlagt på hospitalet, men det vurderes, at han nu er i stand til at møde i retten. 

Uroligheder i Gellerup i nat

Natten til lørdag har været præget af flere uroligheder i og omkring Gellerupparken i det vestlige Aarhus i forlængelse af episoden fredag eftermiddag.

- Lige før midnat får vi en anmeldelse om en bilbrand på Gudrunsvej 88,  og kort før det er der blevet kastet sten mod en patruljevogn, hvor forruden blandt andet bliver knust. Derudover er der fra midnat og frem til klokken halv tre blevet antændt tre containere, fortæller fungerende politiinspektør hos Østjyllands Politi, Gert Bisgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Natten til lørdag har der igen været uroligheder i Gellerup, hvor der blandt andet kort før midnat blev sat ild til en bil.  Foto: Øxenholt foto

De to betjente i patruljevognen har været et smut på skadestuen, men heldigvis er der ikke kommet nogen til skade i forbindelse med urolighederne i nattens løb. 

- Der er fredeligt og roligt derude nu. Vi har massivt tilstede hele natten og kommer også til at være det resten af weekenden for at forbygge og være tryghedsskabende, siger Gert Bisgaard. 

Hvem der står bag stenkastene og de påsatte brande er dog endnu ikke kendt af politiet. 

- Vi har ikke anholdt nogen i forbindelse med hverken brandene eller stenkastene, siger Gert Bisgaard.

Der blev påsat tre containerbrande i Gellerup i nat. Både Østjyllands Brandvæsen og Østjyllands Politi var tilstede.  Foto: Øxenholt foto

Politiklagemyndigheden undersøger skudsag

Den Uafhængige Politiklagemyndighed oplyser på sin hjemmeside, at Østjyllands Politi har underettet myndigheden om episoden fredag eftermiddag. 

Dette er fast procedure, når politiet er involveret i episoder, hvor personer kommer til skade. 

Politiklagemyndigheden skriver, at de straks har iværksat en undersøgelse af episoden og at man udarbejder en redegørelse om sagen til Statsadvokaten i Viborg.

FAKTA: Hvornår må politiet bruge skydevåben?

I forbindelse med en Stram Kurs-demonstration fredag trak politibetjente deres våben, da en mand truede med en kniv.

Efter flere advarsler og et advarselsskud blev manden ramt af skud i benet og faldt om på jorden. Det skete i Gellerupparken i Aarhus.

Episoden skal undersøges af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), som bliver involveret, når politiet har afgivet skud.

Reglerne om politiets brug af skydevåben fremgår af Politilovens paragraf 17.

Læs her, hvornår politiet må bruge skydevåben:

* Skydevåben må anvendes for at afværge et påbegyndt eller overhængende farligt angreb på en person.

* Betjente må også skyde for at afværge overhængende fare i øvrigt for personers liv eller for, at personer pådrager sig alvorlige helbredsskader.

* Er der påbegyndt eller overhængende fare for et farligt angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg, må der affyres skud.

* Politiet må skyde, hvis det sikrer pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have påbegyndt eller gennemført et farligt angreb på en person.

Det gælder, medmindre der ikke skønnes at være risiko for, at den pågældende på ny vil gøre sig skyldig i et sådant angreb.

* Politiet må skyde for at sikre pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have påbegyndt eller gennemført et farligt angreb på samfundsvigtige institutioner, virksomheder eller anlæg.

* Der må skydes for at sikre pågribelsen af personer, der har eller mistænkes for at have begået alvorlige forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed, mod statsforfatningen eller de øverste statsmyndigheder.

* Politiet skal så vidt muligt advare vedkommende først ved advarselsråb og dernæst ved varselsskud.

* Hvis der er nærliggende fare for, at udenforstående kan blive ramt, må der kun skydes i yderste nødstilfælde.

Kilde: retsinformation.dk.

Ritzau