3,02 % neandertaler

Han gemmer på fortids-gener i sig - gør du?

02:02

1 af 2

De uddøde for 30.000 år siden, men selv den dag i dag lever deres gener videre. Hvor mange procent neandertaler har du i din DNA?.

Det fik 650 gymnasielever fra hele Danmark i dag svar på, da de besøgte Aarhus Universitet.

Gymnasieeleverne var alle en del af projektet "Hvor kommer du fra?", hvor forskere fra Centre for Biocultural History på Aarhus Universitet har studeret deres arvemasse ud fra en spytprøve.

Ifølge professor Peter C. Kjærgaard havde neandertalerne blandt andet lys hud, blå øjne og rødt hår. Alle træk, som nutidens Homo sapiens - os mennesker - stadig har.

Det skyldes formentlig en krydsning af gener mellem de to arter:

- Det ser ud til, at noget af den lyse hud, man har fået på et tidspunkt i Europa og i Asien. Dér kommer en del af det måske fra neandertaleren, siger Peter C. Kjærgaard TV 2 | ØSTJYLLAND.

En af dem, som var spændt på at få svaret på, hvor meget neandertaler han indeholdt, var Peter Juhl Nielsen fra Tørring.

Med sit røde hår var der gode muligheder for, at han gemte på fortids-gener. Det viste sig at holde stik. Hans spytprøve viste, at han var 3,02 procent neandertaler.

- Jeg ligger på 0,27 procent mere neandertaler end landsgennemsnittet. Jeg er mest Homo Sapiens, men stadigvæk har jeg en stor del neandertaler i mig, siger Peter Juhl Nielsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Gennemsnittet for de 650 studerende var 2,75 procent neandertaler.

Se hele tv-indslaget om forskningen i fortids-gener øverst i artiklen.