3000 udklædte afgangselever skulle i dag have festet i park – men der var næsten tomt

Onsdag skulle have været en festdag for afgangselever i 9. klasse i Aarhus Kommune. Men festlighederne i Botanisk Have var aflyst på grund af corona.

Det så noget anderledes ud i Botanisk Have i dag, end der normalt gør på 9. klasses sidste skoledag. Foto: TV2 Østjylland / Sidste skoledag i Aarhus

Det lignede en helt normal solskinsdag i Botanisk Have i Aarhus i dag – men der så i den grad anderledes ud, end der burde.

Det var nemlig i dag, at 3000 folkeskoleelever fra Aarhus og opland skulle mødes i parken traditionen tro - udklædte, glade og måske lidt fulde – efter at have kastet karameller på deres respektive skoler.

Der er rigtig mange, der kan huske afslutningen inde i Botanisk Have og har gode minder med det – også vilde minder.

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune

Men på grund af corona-situationen i Danmark var traditionen i Botanisk Have aflyst.

- Det er jo noget møj. Der er rigtig mange, der kan huske afslutningen inde i Botanisk Have og har gode minder med det – også vilde minder, siger rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), til TV2 ØSTJYLLAND.

00:30

Botanisk Have ville normalt have været fyldt med udklædte afgangselever i dag. I stedet var der kun få mennesker i helt almindeligt tøj. I bunden af artiklen kan du se, hvordan der så ud i Botanisk Have sidste år.

Luk video

Kommunen synes dog ikke, at afgangseleverne helt skal snydes for en stor afslutning, så de har besluttet at lave et alternativt - delvist online - arrangement den 25. juni i samarbejde med de enkelte skoler, forældre og elever.

Læs også Vognmænd kræver klart svar - må vi køre med studenter eller ej?

- Nu laver vi noget andet i stedet for, som også bliver godt. Der er rigtig mange, der har lidt afsavn under corona, og som stadigvæk gør det, og arrangementet i Botanisk Have er også et af dem, siger Thomas Medom.

- Nu får vi noget godt ud af det alligevel – selvom det ikke er det samme.

Kan stadig sige farvel i fællesskab

Arrangementet den 25. juni bliver blandt andet et online-arrangement, hvor de 3000 afgangselever samles virtuelt.

- På den måde er de stadig sammen, der er fællesskab, og der kommer et fedt musiknavn. Så kan de stadigvæk få sagt farvel til hinanden i fællesskab, siger Thomas Medom.

Folkeskolen er en kæmpe dannelsesrejse, og det er så vigtigt at få sagt godt farvel til det.

Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune

Udover online-arrangementet bliver der bygget forskellige lokale arrangementer op på de enkelte skoler, hvor afgangseleverne stadig kan mødes fysisk med dem, de kender bedst.

- Folkeskolen er en kæmpe dannelsesrejse, og det er så vigtigt at få sagt godt farvel til det. Deres tid i folkeskolen er en vigtig del af den, de er, siger Thomas Medom.

Forældre og de unge med i planlægningen

For at være sikker på, at online-arrangementet den 25. juni rent faktisk bliver noget, som de unge har lyst til at deltage i, så har Aarhus Kommune sørget for at bringe dem med ind i planlægningen.

Læs også Spillestederne styrtbløder: - Vi taber millioner

- Vi har taget de unge helt ind i planlægningen, så de sidder med og er med til at sige, om de forskellige ting egentlig er fede, eller om det bare er nogle gamle hoveder, der har fået en idé, som de ikke synes er særlig fed, siger Thomas Medom.

- Når der er 3000, der skal være online til det samme arrangement, så er det nok ikke alle, der kommer til at synes, at det er fantastisk. Men sådan var det heller ikke i Botanisk Have.

00:26

VIDEO: Se her, hvordan det så ud sidste år, da udklædte afgangselever fejrede sidste skoledag i Botanisk Have.

Luk video