29-årige Helene har lavet en film om at være psykisk syg

Hundrede tusinde danskere har eller har haft en psykisk sygdom. I et forsøg på at få os til at tale mere om emnet har Region Midtjylland bedt en række mennesker om at filme deres dagligdag med psykisk sygdom

05:30

Helene Lykke Egvang er 29 år og har sygdommen bipolar affektiv sindslidelse - også kaldet maniodepressiv.

Ingen dage er ens for hende. Den ene dag kan hun være ked af det, den næste dag går det meget bedre.

Jeg kæmper hver dag for at kunne fungere.

Helene Lykke Egvang, Aarhus

Hun prøver at have én ting hver dag, som hun skal op til.

- Så jeg kommer op af min seng og har noget at stå op til, men jeg kan heller ikke lave for meget, for så bliver jeg presset, sige hun til TV2 Østjylland.

Helene Lykke Egvang er en blandt fem unge, der har valgt at filme sit liv for at vise andre, hvordan det er at leve med en psykisk sygdom.

06:57

I Helenes film følger vi hendes hverdag med sygdommen bipolar affektiv sindslidelse.

Luk video

- Jeg har nogle virkelig voldsomme tanker. Jeg har selvmordstanker, hvor jeg tænker, at verden ville være et bedre sted uden mig.

- Jeg ønsker at folk skal forstå, at det er en sygdom, at det ikke er noget, jeg kan gøre for. Jeg kæmper hver dag for at kunne fungere.

12 år 12 depressioner

Helene Lykke Egvang har været syg i 12 år og har haft lige så mange depressioner. 

I begyndelsen drømte hun om, at hun en dag ville få et normalt liv, men i dag har hun indset, at det ikke kommer til at ske.

Jeg drømmer ikke om Volvo, villa og vovse længere.

Helene Lykke Egvang, Aarhus

- Jeg har fået beskeden, at det ikke bliver bedre. Det var hårdt at få vide, men også en lettelse. Nu kan jeg begynde at bygge mit liv, ud fra det jeg kan. Og der er rigtig mange ting, jeg kan og er rigtig dygtig til, hvis jeg kan gøre det i mit eget tempo.

- Jeg drømmer ikke om Volvo, villa og vovse længere og at have den store uddannelse, som jeg gjorde engang. Jeg drømmer egentlig bare om at have en ret stabil hverdag, hvor jeg er glad og har nogle gode mennesker omkring mig, siger hun.

Tal om det

Det er Region Midtjylland, der har opfordret de fem unge til at lave en film om deres sygdom. I et forsøg på at få os alle sammen til at tale mere om emnet.

Det at blive spurgt og set har en stor betydning.

Sara Munk Nielsen, projektleder, EN AF OS, Region Midtjylland

- Tavsheden dræber dialogen, og mange mennesker, der er ramt af psykisk sygdom, vil gerne have, at man er nysgerrig og spørger ind, siger Sara Munk Nielsen, der er projektleder i EN AF OS under Region Midtjylland, der er initiativtager til film-projektet.

- Og så kan det godt være, at man ikke er klar til at tage hul på det. Det kan være, at man først er det den femte gang, man bliver spurgt, men det at blive spurgt og set har en stor betydning, tilføjer hun.

Tusindvis er syge

Psykiatrifonden anslår, at hver femte dansker har symptomer på en psykisk lidelse, selv om langt færre har fået en egentlig diagnose. 

Ifølge Psykiatrifonden lider omkring 400.000 mennesker af angst og omkring 300.000 har en depression.

I filmene herunder kan I møde Louise, Caja, Jacob og Lise-Lotte, der også har valgt at filme deres liv med en psykisk sygdom. 

07:34

Jacob er 31 år og har i mange år lidt af selvhad.

Luk video

 

07:37

Louise er 25 år og har bipolar lidelse.

Luk video
08:17

Lise Lotte er 48 år og har bipolar skizofreni.

Luk video
08:15

Caja er 24 år og har en bipolar lidelse og en personlighedsforstyrrelse.

Luk video