250.000 til Yahya Hassan

Vinder Politikens Litteraturpris

Den unge digter Yahya Hassan - som er vokset op i boligkvarteret Trillegården i det nordvestlige Aarhus - var med i opløbet til årets De Gyldne Laurbær, men blev i den forgangne uge slået på målstregen af Anne-Cathrine Riebnitzsky med romanen "Forbandet yngel".

Nu har han vundet Politikens Litteraturpris for sin storsælgende digtsamling "Yahya Hassan". Debut-digtsamlingen har skabt voldsom debat og har helt usædvanligt solgt 100.000 eksemplarer.

- Det viser rigtig meget om det, der er sket i Danmark, at en digter, der skriver på dansk, men ikke opfatter sig som dansker og har palæstinensiske forældre, kan løbe med Politikens Litteraturpris, skriver litteraturredaktør Jes Stein Pedersen i avisen.

Yahya Hassan vandt suverænt

Ifølge Jes Stein Pedersen vandt Yahya Hassan suverænt, mens der var tæt løb mellem nummer to og tre; Kaspar Colling Nielsen med romanen "Den Danske Borgerkrig 2018-24" og Mattias Tesfaye med debatbogen "Kloge Hænder".

Prisen er på 250.000 kroner, der er doneret af Politiken Fonden.

Det er Politikens læsere, der bestemmer, hvem der får prisen.

De syv nominerede var Ida Jessen, Pablo Llambias, Kaspar Colling Nielsen, Asta Olivia Nordenhof, Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved, Mattias Tesfaye og Yahya Hassan.

Berlingskes læsere stemmer også om, hvem der skal have avisens litteraturpris - Læsernes Bogpris, der bliver uddelt i marts. Med æren følger 100.000 kroner.

De nominerede til Berlingskes pris er: Erling Jepsen, Sanne Munk og Glenn Ringtved, Kaspar Colling Nielsen, Jan Sonnergaard, Ida Jessen, Hans Joachim Offenberg, Yahya Hassan, Josefine Klougart og Bjørn Rasmussen.