25 år siden i dag: Kent husker historisk kup foran Bilka i Tilst

25 år efter et stort røveri mod en pengetransport husker et øjenvidne tydeligt sit forsøg på at sætte efter røveren

Den 21. april 1992, altså for præcis 25 år siden i dag, fandt et af datidens mest udbytterige røverier i danmarkshistorien sted.

Det skete foran Bilka i Tilst, hvor en pengetransport fra Danske Bank blev røvet.

Hver eneste morgen kørte en pengetransport fra Danske Bank op foran indgangen til Bilka i Tilst, hvor der blev læsset både checks og kontanter.

Den 21. april 1992 blev pengetransporten mødt af en mand, cirka 175 centimeter høj, lyst hår og muligvis med skæg. Han truede chaufføren med en pistol og fik udleveret i omegnen af 7,5 millioner kroner i kontanter og checks.

01:24

På TV2 ØSTJYLLAND blev røveriet også dækket for 25 år siden. Se indslaget fra 1992 her.

Luk video

Herefter stak manden af i en hvid Mazda 626. 

Kent fulgte efter

På Bilkas parkeringsplads stod denne dag i 1992 også den handelsrejsende dengang 40-årige Kent Møller Nielsen. Han var et blandt flere vidner til røveriet, men han gjorde mere end bare at kigge på. 

Kent satte sig nemlig ind i sin bil og fulgte efter den bevæbnede røver, mens han havde politiet i røret via sin biltelefon.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med den i dag 65-årige Kent Møller Nielsen, der naturligvis tydeligt husker røveriet.

- Det er ikke noget, man bare lige glemmer. Jeg husker ligeså tydeligt, at jeg fulgte efter ham, men at jeg holdt afstand. Jeg havde jo set, at han havde en pistol, så jeg skulle ikke nyde noget, siger Kent Møller Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Røveri mod pengetransport

Kent følger efter manden, fordi det er hans indskydelse, at det er det rigtige at gøre. Han følger gerningsmanden fra Bilka i Tilst til Yderup, men røveren har fart på, og Kent mister ham af syne igennem byen. Så da Kent når til et kryds, er han på bar bund, og han vælger den forkerte retning.

- Hvis han havde stoppet, var jeg nok bakket og kørt tilbage. Så havde jeg vendt bilen for at flygte fra ham – helt afgjort, sagde Kent Møller Nielsen tilbage i 1992 om jagten. 

01:37

Kent Møller Nielsen blev interviewet om jagten tilbage i 1992. Se det 25 år gamle interview og indslag her. 

Luk video

- Det er klart en historie, der er blevet delt med familie og venner. Den har været oppe at vende flere gange. Jeg var ikke klar over, at det i dag er 25 år siden – det føles ikke som så lang tid siden. Jeg kan huske, at Danske Bank sendte mig seks flasker rødvin som tak for hjælpen, og jeg kan huske, at det var noget virkelig god rødvin, siger Kent Møller Nielsen i dag.

Halvt ton tung telefon

I dag er Kent stadig handelsrejsende i familieforetagenet Sub Color, og hans erhverv var også grunden til, at han dengang var en af dem, der havde en såkaldt biltelefon.

- Det var faktisk et ordentligt skrummel af en Philips, der vejede et halvt ton. Jeg havde politiet i røret hele vejen, kan jeg huske, siger han. 

Læs også Slagsmål om kunder: Fra i dag lukker Bilka ikke igen

- Os handelsrejsende for 25 år siden mødtes ofte ude i Bilka om morgenen til en kop kaffe. Og vi holdt lidt bagved og havde frit udsyn. Jeg så en mand stige ud af sin bil og gå over mod den her pengetransport, der holder ude foran, og så gik det bare hurtigt, rigtig hurtigt.

Fundet på skovsti

Senere på dagen blev den hvide Mazda 626 fundet på en skovsti i den sydlige del af Frijsenborg-skovene nær Aarhus. Og det er samtidig også her, at alle politiets spor ender. For røveriet er aldrig blevet opklaret. 

Her er ruten, som politiet formoder, at røveren kørte i 1992. 

På forsædet af bilen lå en taske med 1,2 millioner kroner, som tyven eller tyvene ikke havde fået med – det gav et samlet udbytte på cirka 6,3 millioner kroner.

Beløbet betød, at røveriet på daværende tidspunkt var blandt de absolut største i danmarkshistorien. Kun overgået af et røveri i 1983 i Lyngby, og af Blekingegadebandens røveri mod postkontoret i Købmagergade i København i 1988, der gav 13 millioner kroner i udbytte.

Hvis han havde stoppet, var jeg nok bakket og kørt tilbage. Så havde jeg vendt bilen for at flygte fra ham – helt afgjort.

Kent Møller Nielsen i 1992

I begyndelsen af 1990’erne var Bilka i det hele taget hårdt plaget af store røverier. Udover i Tilst blev der i 1992 røvet 2,7 millioner kroner fra Bilka i Odense, i 1994 var den gal i Bilka i Kolding Storcenter, mens Bilka i Hundige stod for skud i 1995.

Sådan her lød signalementet for 25 år siden af Bilka-røveren. 

Ingen af røverierne blev opklaret, og det fik Danske Bank, som stod for pengetransporterne, til at udlove en dusør.

Derfor var der blandt andet 100.000 kroner i dusør til den, der kunne give oplysninger, der førte til opklaring af røveriet i Tilst, men lige lidt hjalp det. 25 år senere er gerningsmanden stadig ikke fundet.

- Nu går der år imellem, at jeg tænker på det. Det er mest, hvis vennerne rent tilfældigt nævner det. Jeg genafspiller det aldrig i mit hoved, men jeg kan jo sagtens huske det. Og når man så bliver mindet om det, er det vildt at tænke på, siger Kent Møller Nielsen.