25-årig kroniker frygter at rykke bagud i vaccinekø: - Det er et hårdt slag

Danske Regioner foreslår at skifte spor i vaccinestrategien og vaccinere udelukkende efter alder. 25-årige kronisk syge Mia Vester frygter, der nu går endnu længere tid, før hun kan bryde sin isolation.

Obs: Artikel opdateret med citater fra Anders Kühnau 19.47.

- Det er et hårdt slag for en som mig, at man kan forvente at vente endnu længere, siger 25-årige Mia Vester til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun har en immundefekt og flere andre sygdomme, som gør, at hun lever i isolation.

- En blærebetændelse kan tage mig måneder at komme over, så at blive ramt af covid-19 vil være ret katastrofalt, siger hun.

- Det er meget nøje udvalgt, hvem jeg ser, og det er for det meste udenfor og på afstand, siger Mia Vester.
- Det er meget nøje udvalgt, hvem jeg ser, og det er for det meste udenfor og på afstand, siger Mia Vester.

Frygter sporskifte

Danske Regioner mener, vaccinestrategien har slået fejl, og at det er på tide at skifte spor. Hvis alle, der vil, skal være vaccineret inden udgangen af juli måned, skal der ifølge dem fremover vaccineres efter alder – og kun alder.

Overfor Politiken begrunder formanden for Danske Regioner Stephanie Lose (V) forslaget på denne måde:

- Det er helt åbenlyst, at denne proces med alt for mange forvirrede og frustrerede ældre, sårbare og pårørende ikke har været god nok. Vores ønske er et sporskifte i vaccinationsindsatsen, siger hun.

quote - Jeg er lidt uforstående over for, at jeg skal være en af de sidste, samtidig med at de raske 50-årige bliver vaccineret lang tid før.

Mia Vester, 25-årig kroniker

Et skift til det mere simple spor vil dog også betyde, at unge med alvorlig sygdom vil blive rykket bagud i køen på grund af deres alder. Mia Vester frygter, det vil ske for hende.

- Jeg er lidt uforstående over for, at jeg skal være en af de sidste, samtidig med at de raske 50-årige bliver vaccineret lang tid før, siger hun.

Ifølge regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), skal folk, der har risiko for at blive alvorligt syge, dog stadig have mulighed for at blive indstillet til vaccination via sygehusene:

Kühnau: Hospitaler skal stadig vurdere

- Det vil fortsat være sådan, at dem, der er alvorligt syge, og som kan risikere at vælte, hvis de bliver ramt af covid-19 – de får stadigvæk et tilbud. Det vil så være hospitalet, der indstiller dem til at få en vaccine mod Covid-19, uanset hvor gamle de er, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Han kan ikke gå ind i Mia Vesters sag men siger:

- Hvis hospitalet vurderer, at hun kan blive alvorligt syg, skal hun selvfølgelig også have en vaccination, lyder det fra Anders Kühnau.

Men hvis der alligevel skal være de her individuelle vurderinger baseret på, hvad sygehuset siger, hvordan vil I så administrere det?

- Der skal være færre individuelle vurderinger, siger Anders Kühnau.

Hvem skal vaccineres?

Mia Vester glæder sig til at få sin hverdag tilbage og fortæller, det vil gøre en kæmpe forskel for hende at få vaccinen.

- Det vil give en helt anden sikkerhed for mig og gøre, at jeg tør at tage ind til byen og få en kop kaffe med en veninde, og at jeg tør at handle ind, uden det skal være lige før lukketid eller over en app, siger Mia Vester.

quote Mit umiddelbare indtryk er, at ingen rigtigt har taget teten om, hvem der skulle sende mig til en vaccine.

Mia Vester, 25-årig kroniker

Op til fortolkning

Mia Vester fik først at vide, at hun var i gruppe 5, som er udvalgte personer i øget risiko for et alvorligt covid-19 forløb. Men da hun ikke blev indkaldt til første stik, fandt hun ud af, at hun var placeret i gruppe 10, altså personer under 65 år, som er i øget risiko for et alvorligt covid-19 forløb. 

- Mit umiddelbare indtryk er, at ingen rigtigt har taget teten i forhold til, hvem der skulle sende mig til en vaccine, siger hun.

- Jeg ser flere af mine kroniker-venner, som har fået vaccinen - ser hvilken glæde, det giver dem, og hvordan de stille og roligt kan vende tilbage til hverdagen, siger Mia Vester.
- Jeg ser flere af mine kroniker-venner, som har fået vaccinen - ser hvilken glæde, det giver dem, og hvordan de stille og roligt kan vende tilbage til hverdagen, siger Mia Vester.

Og forvirringen og ventetiden har gjort hende yderst frustreret.

- Det trækker efterhånden tænder ud. Det er ved at være rimelig ensomt at skulle køre sin hverdag på den her måde, siger hun.

Mia Vester kan sagtens forstå, at Danske Regioner vil ændre den nuværende strategi. Hun håber dog, man vil gøre undtagelser, hvis man vælger at prioritere efter alder.

- Man burde have et eller andet system, som gør, at dem, der ryger gennem sprækkerne her, skal man være obs på, siger hun. 

def_thumb,50_percent

play Nu falder sneen flere steder - se video og billeder

Clip0001-kopi.MXF.00_57_11_20.Still001

Isabel modtog uønsket penisbillede, men anmeldte det ikke: - Det var for skamfuldt

Politiaktion

Stor politiaktion efter voldsomt husspektakel lørdag aften - to personer anholdt

Storegade Randers

Om halvanden uge åbnes der for udeservering, men restauranter siger nej

def_thumb,50_percent

play Søvand forsvandt på mystisk vis: Nu bliver det politianmeldt

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk