24.000 gratis computere på vej til østjyske børn

Folkeskoleelever i 2.-10. klasse får efter sommerferien deres egen computer.

Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

Det er ikke alle forældre, der har råd til at forære deres barn en computer. Men computeren er et vigtigt læringsredskab, som bruges mere og mere i undervisningen. 

Derfor skal alle børn i 2.-10. klasse i folkeskolerne i Aarhus Kommune have deres egen computer fra begyndelsen af næste skoleår. Det besluttede byens byråd tilbage i september. 

Læs også Aarhus-elever får gratis computer: - Skal gøre op med ulighed

Og nu er indkøbene af computerne så sat i værk. I alt køber kommunen computere for 38,5 millioner kroner.

Sådan en pose penge køber i alt 24.000 computere hos firmaet Atea og maskinerne bliver uddelt efter sommerferien.

Genrefoto Foto: Steffen Ortmann - Scanpix

Digital lighed

Når kommunen fremover vil udlevere computere til eleverne frem for at bede forældrene sørge for, at de får én med hjemmefra, så handler det i høj grad om at sikre en større lighed blandt børnene.

På samme måde som elever hidtil har fået en historiebog med hjem fra skolen, så skal de fremover også have en computer, lyder rationalet. 

Læs også Skole efterlyser skovle, spande og bolde: Mangler under genåbning

- Beslutningen handler ikke om mere skærmtid, men om lige muligheder for alle elever for at deltage i undervisningen, forklarer rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune Thomas Medom (SF).

Arkivfoto.

Et værktøj

For nogle forældre kan konstant adgang til en skolecomputer og ekstra skærmtid for deres barn måske lyde som en mindre heldig cocktail. Men der følger vigtig læring med initiativet, forsikrer rådmanden. 

- Der ligger en stor pædagogisk og læringsmæssig opgave i, hvornår man tager digitale læremidler frem i undervisningen, og ikke mindst, hvornår man lægger dem fra sig igen, forklarer han.

Læs også GALLERI: Dronningen fejret overalt i Østjylland

Samtidig er det vigtigt at huske, at computeren ikke kommer til at erstatte andre former for læring: 

- God læring kan ske på rigtig mange måder. En computer er et værktøj, som kan noget andet end en høvlebænk, en tur til mosen, et virksomhedsbesøg eller en vinkelmåler, men ikke nødvendigvis mere, siger Thomas Medom (SF).