10 år siden: Borgere fejrer redning af bibliotek

For 10 år siden var Åby Bibliotek lukningstruet, men det ville borgerne i Åbyhøj ikke finde sig i

02:05

Tirsdag var der fest i Åbyhøj i Aarhus.

Her fejrede borgerne, at det er 10 år siden, de overvandt kommunens planer om at lukke det lokale bibliotek som et led i en sparerunde.

- Det gælder jo andre forhold her i livet også, at man bliver nødt til at slås for det man har kært, siger Birger Jensen, der er pensionist fra Åbyhøj.

Læs også Her er Norma: Dokk1s nye medarbejder er ankommet

Ann Marie Dreyer var bibliotekar på Åby Bibliotek i 2006 og husker, hvordan beskeden om den mulige lukning kom som et lyn fra en klar himmel.

- Det var et chok. Man blev fuldstændig paf og tom i hovedet, og så begyndte det bare at køre rundt med alle mulige tanker, husker hun.

Kommunen skulle i 2006 finde besparelser for 410 millioner kroner, og her blev Åby Bibliotek inddraget. Brugerne af stedet ville det dog anderledes, og via støttekoncerter, fakkeltog og demonstrationer fik de overbevist politikerne om, at de skulle bevare biblioteket.

Læs også Statsbiblioteket i Aarhus bliver til nationalbibliotek

- Der var en kampånd og en tro på at det her nok kunne lade sig gøre, siger Torben Haugaard, formand Åby Biblioteks Venner.

Og stille og roligt begyndte politikerne at vakle i deres overbevisning, og efter to måneder og en uge blev planerne om at lukke biblioteket taget af bordet.

- Det er så længe siden, men samtidig er det så nærværende, når det vi tager det op igen her, siger Ann Marie Dreyer.

Du kan se mere om tirsdagens fejring og om borgernes kamp for at bevare biblioteket i videoen øverst på siden.