Udstilling på Kvindemuseet: Billedkunsten kan sprænge rammerne

Udstillingen Billedstorm på Kvindemuseet i Aarhus sætter fokus på blasfemi, køn og fremmedhed

En penis i hoved eller en bombe i en i turban. Billedkunsten kan i den grad skabe debat. Og det er lige netop formålet med udstillinger på flere af landets museer i disse dage. Blandt andet på Kvindemuseet i Aarhus.

I anledning af 500-året for Reformationen stiller Kvindemuseet i Aarhus, Skovgaard Museet og Museet for Religiøs Kunst skarpt på, hvordan og hvorfor visse billeder fra Reformationen frem til i dag er blevet ødelagt, forbudt eller tabuiseret. Målet er at skabe debat om den ytringsfrihed eller mangel på samme, der præger det 21.århundrede, når det gælder religiøsitet, seksualitet og etnicitet.

- Udstillingerne fokuserer på billeders magt. Hvad forargede engang, og hvad kan forarge i dag? Hvad skal der til, før noget bliver forbudt, censureret eller ligefrem ødelagt? Her på Kvindemuseet handler det rigtig meget om køn, selvfølgelig, og netop kønnet, seksualiteten og kvinder har været steder, hvor der virkelig har været opstandelse, siger Julie Rokkjær Birch, museumsinspektør på Kvindemuseet i Aarhus. 

En penis på kinden

Hun nævner blandt andet den danske kunstner Wilhelm Freddie som en, der brugte sin kunst til samfundsdebat.

Julie Rokkjær Birch fremhæver især Wilhelm Freddies værk Sex-paralysappeal fra midten af 1930'erne, som forestiller en kvinde med en tegnet penis på sin kind.

 Wilhelm Freddies værk Sex-paralysappeal
 Wilhelm Freddies værk Sex-paralysappeal

- Lige præcis det her værk var så frækt og så forbudt i 1936, hvor det blev lavet, alene fordi denne kvinde har en tegnet tissemand på sin kind. Det er ikke noget, som vi bliver forarget over i dag, men i 1936 var det en stor ting, for dengang havde Danmark en pornografilov, siger Julie Rokkjær Birch og fortsætter:

- Det her værk blev faktisk konfiskeret af politiet og bortskaffet. Freddy reagerede så ved at lave en kopi, som så også blev konfiskeret. Han fik så valget mellem at komme i fængsel eller få bøde for det. Han betalte så bøden, men han fortsatte ufortrødent med at presse grænserne, og det er interessant, og det er det, som billedkunsten kan. Den kan sprænge rammerne og få os til at gentænke synet på verden ved gennem billedbrug at kritisere systemet.

I anledning af Reformationsjubilæet og Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017 vil de tre museer belyse den historiske kontekst for den billedstorm, der præger det 21. århundrede.

Det er første gang, at de tre museer arbejder sammen, og med hver sin internationale udstilling stiller de skarpt på de billeder, der provokerer, udfordrer tabuer, skaber misforståelser, bliver censureret og bliver ødelagt.

Udstillingen på Kvindemuseet i Aarhus åbner i dag, fredag. Den kan opleves til den 30. december i år.