Udstilling klar til åbning: En af de dyreste i Aarhus2017

Museum Østjylland i Randers er lørdag klar til at slå dørene op for en af de største og dyreste udstillinger i kulturhovedstadsåret

- Engang var der mammutter ved Randers Fjord.

Det fortæller Karen Pubery, leder af Udvikling og Publikum ved Museum Østjylland, der står midt i et rum fyldt med kunstig is.

Det isfyldte rum illustrerer, hvordan Randers Fjord så ud i istiden, og rummet er blot et ud af mange, der indgår i udstillingen Livet ved Fjorden.

quote En lille flintekniv siger ikke ret meget for folk i dag, så for at illustrere det bedre, har vi lavet en montre med en menneskefigur bagved. Vi tror på, at det er på den måde, vi fanger den moderne museumsgæst.

Karen Pubery, leder, Udvikling og Publikum

Livet ved Fjorden er en af de største og dyreste udstillinger i forbindelse med kulturhovedstadsåret, og udstillingen åbner lørdag efter lang tids forberedelse.

Der er blandt andet langt mange kræfter i, at udstillingen skal henvende sig til flere forskellige aldersgrupper. Det er gjort ved brug af digitale løsninger.

- En lille flintekniv siger ikke ret meget for folk i dag, så for at illustrere det bedre, har vi lavet en montre med en menneskefigur bagved. Vi tror på, at det er på den måde, vi fanger den moderne museumsgæst, siger Karen Pubery.

Udstillingen indeholder også små, finurlige elementer tiltænkt børn, nemlig Lillefolket. Lillefolket er otte centimenter høje oldtidsmennesker, der har bosat sig i montrer, kroge og scenografi, så de mindste kan følge dem rundt i oldtiden.

Selvom udstillingen har krævet et stort budget, mener museumschef i Randers, Jørgen Smidt-Jensen, helt bestemt, at det er pengene værd.

- Det her er jo en del af Randers’ identitet, og det er jo noget af det, museer kan. Vi kan skabe en fælles hukommelse, fællesskabsfølelse, en følelse af fælles historie, og at vi står på et fælles grundlag, siger han.

Udstillingen bliver fejret med en officiel åbning på lørdag fra 11 til 16, hvor der er fri entré, og blandt andre borgmester Claus Omann Jensen og Kultur- og Fritidsudvalgsformand Mogens Nyholm holder taler.