Styrelse går ind i sag om kulturhovedstad

Erhvervsstyrelsen kræver redegørelse af Aarhus2017

Erhvervsstyrelsen kræver redegørelse fra Aarhus 2017, der er stiftet af Aarhus Kommune Foto: @signelouisee

Erhvervsstyrelsen kræver en redegørelse af Aarhus 2017.

Det sker, efter at TV2 ØSTJYLLAND har kunnet afsløre, at Aarhus Kommune har udbetalt 24.8 millioner kroner til kulturinstitutioner i kommunen fra en fond, der er stiftet af Aarhus Kommune. Og det kan være ulovligt. 

Nu skal det undersøges, om Aarhus Kommune må til lommerne i sagen om mulig ulovlig støtte i forbindelse med Aarhus2017.

Læs også Ti medarbejdere fyret på Moesgaard Museum

Aarhus- borgmester Jacob Bundsgaard (S) er således også formand for Aarhus 2017, hvor han har været med til at uddele 24.8 millioner kroner til institutioner i kommunen.

Nu kræver Erhvervsstyrelsen yderligere fra kulturhovedstadsfonden.

Det sker efter, at TV2 Østjylland har kunnet afsløre, at fonden, som Aarhus Kommune selv har stiftet, har uddelt de mange millioner til institutioner under kommunen. Selv om det ifølge flere eksperter er i strid med fondsloven at give penge tilbage til en stifter af en fond.

Tvivl om lovlighed

Pengene er hovedsageligt givet til kommunale kulturinstitutioner som blandt andet Aarhus Symfoniorkester, Filmby Aarhus og Musikhuset Aarhus, der er drevet af Aarhus Kommune.

- Hvis penge fra en fond er givet direkte eller indirekte til fondens stifter, så er det ulovligt, og så skal pengene tilbagebetales. Kan og vil kommunen ikke det, så kan det ende med et erstatningsansvar rettet mod bestyrelsen, siger professor i fonds- og selskabsret Søren Friis Hansen fra Copenhagen Business School til TV2 ØSTJYLLAND.

I værste fald risikerer bestyrelsen for 2017 at skulle betale pengene tilbage. I bestyrelsen sidder 13 medlemmer med borgmester Jacob Bundsgaard (S) som formand.

Læs også Aarhus Kommune risikerer at skulle returnere kulturmillioner

Erhvervsstyrelsen kræver nu svar fra fonden.

"Erhvervsstyrelsen har bedt Fonden om at få tilsendt en redegørelse om nogle af Fondens forhold og aktiviteter," skriver Christine Maxner, tilsynschef, Erhvervsstyrelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus 2017 har bedt sit revisionsfirma og en advokat om et fortroligt notat. Begge frikender fonden efter blandt andet at have set regnskaberne for støtten til tre projekter under Musikhuset. TV2 ØSTJYLLAND har sendt notaterne til flere eksperter, der ikke er enige i den udlægning.

Læs også Kræver redegørelse: Minister trækkes ind i Aarhus2017-sag

Fonden for Aarhus2017 bekræfter, at de har modtaget ønsket fra Erhvervsstyrelsen. I en mail skriver pressechef Peter Vestergaard fra Aarhus 2017:

“Aarhus 2017 er som erhvervsdrivende fond underlagt Erhvervsstyrelsens tilsyn, og fonden er derfor klar til at svare på alle spørgsmål, som Erhvervsstyrelsen måtte stille fonden", skriver han.

02:49

VIDEO: Her svarer Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard(S) på kritikken.

Luk video