Sådan blev den til: Ny udstilling om Aarhus’ historie

Håndværkere har arbejdet i årevis på den nye udstilling "Aarhus Fortæller"

03:05

Håndværkerne har været i gang i årevis, og nu står det klar. Udstillingen ”Aarhus Fortæller” åbnede tirsdag i Den Gamle By.

Udstillingen viser, hvordan Aarhus blev til det Aarhus vi kender i dag. Fra vikingetiden og frem til vores tid kan man opleve byens udvikling. 

Men hvordan blev udstillingen om den østjyske by egentlig til?

Udstillingen spreder sig over 800 kvadratmeter under den moderne del af Den Gamle By, også kendt som 1974-delen.

En af dem, der har arbejdet på udstillingen er billedskæren Lars Laursen, han har blandt andet arbejdet på drageslyng, der skal pryde et hus i vikingetiden.

I Den Gamle Bys nye udstilling kan man dykke ned i Aarhus' historie helt tilbage til vikingetiden.

- De fleste kan pille sig til og pudse og bruge rigtig mange timer på det her, men den dygtige håndværker bruger ikke så lang tid på det, og derfor får det et mere sikkert udtryk, siger Lars Laursen. 

Efter vikingetiden kommer kirken ind i billedet, og det vises også på udstillingen, hvor et kirkerum er bygget op i den underjordiske udstilling. Kirkeloftet er inspireret af Aarhus Domkirke, dog i en noget anden størrelse.

- Nede i kirken der er de fire gange så brede, så der er mønstrene noget større, siger maler Dorthe Kristensen.

Kirkeloftet har hentet inspiration fra Aarhus Domkirke.

Oplev besættelsen

Også mere moderne dele af den aarhusianske historie er blevet genopført på udstillingen. Blandt andet kan de besøgende opleve, hvordan Aarhus tog sig ud under den tyske besættelse i 1940’erne.

- Det bliver en oplevelse for publikum, hvor de faktisk er i anden verdenskrig under besættelsen, og går igennem gaderne. Man har nærmest den der fornemmelse af, at det hele vælter omkring en, siger Niels Rahbæk, der har arbejdet på udstillingen.

I videoen øverst i artiklen kan du se meget mere om den nye udstilling.

00:08

VIDEO: Dronning Margrethe åbnede udstillingen tirsdag. Sådan så det ud, da hun klippede snoren.

Luk video