Nordens ældste folkevise åbner kulturhovedstad

Den ældst kendte folkevise i Norden, "Drømte mig en drøm i nat", er blevet gentænkt og åbner kulturhovedstad

Foto: Aarhus 2017

Når Aarhus lørdag aften trækker i festtøjet og fejrer titlen som kulturhovedstad, så sker det til tonerne af den ældst kendte folkevise i Norden.

Det er den tusinde år gamle folkevise "Drømte mig en drømt i nat", som er blevet nyfortolket af den aarhusianske komponist og musiker Jakob Buchanan.

- Mit opdrag var at gentænke den gamle vise, siger Buchanan med henvisning til det overordnede tema for kulturbyen "Rethink".

Det er et stort kor med op mod 1000 medlemmer, der synger visen.

01:16 Luk video

Ambitionen har været at give visen et moderne præg:

- Det kunne let ende med noget Disney-agtigt noget, som ikke afspejler den verden, jeg kender, når jeg færdes i Aarhus, siger Jakob Buchanan.

Derfor tog han til bydelen Rosenhøj i det sydlige Aarhus, hvor der bor mange beboere med en anden etnisk baggrund end dansk.

Kor ved Dokk1
Her er der lavet lydoptagelser og videosekvenser af et udsnit af områdets unge, der siger ordene "Drømte mig en drøm i nat" - først på dansk og derefter på deres forældres modersmål.

Når mørket falder på, og åbningsceremonien går i gang, vil lyd og billeder blive afspillet fra store højttalere og vist på projektorer ved havnen.

Herefter istemmer det store kor fra trapperne ved biblioteket Dokk1 på havnefronten.

Læs også Aarhus 2017: Fjern din bil før politiet fjerner den for dig

Selv om visen har fået ny musik og ny indledning, vil man stadig kunne genfinde elementerne fra den oprindelige folkevise.

- Den har stadig den nordiske tone, men har så fået en farve og nogle eksotiske krydderier, siger Jakob Buchanan.

Han mener, at han med sin nyfortolkning kan bidrage til, at også nydanske unge spiller en rolle ved den storstilede åbning.

- Min tilgang har været at give en stemme til de unge fra området. Det er en gruppe, vi ikke ser så tit i sådanne sammenhænge, siger Jakob Buchanan.

Åbningen af kulturhovedstaden begynder klokken 19, når et optog med 5000 personer bevæger sig fra Musikhuset mod havnen.

Sådan går optoget gennem Aarhus fra kl. 19.