Munch og Jorn hænger side om side i Silkeborg

For første gang udstilles Nordens to største malere i Danmark

02:12

Munch er figurativ. Jorn er mere abstrakt.

Alligevel hænger norske Edvard Munch og danske Asger Jorn side om side på en ny udstilling på Museum Jorn i Silkeborg. For der er ligheder.

- De kommer fra forskellige tidsperioder, siger museumsinspektør på Museum Jorn, Karen Friis og forklarer:

Læs også Millioner til Aarhus Letbane: Ny etape undersøges

- Munch har malet et kyssende par på stranden i måneskin, som er et meget romantisk maleri. Umiddelbart kan det være svært at se sammenhængen med Jorn, men når man ser ind bag alle de slyngede linjer i Jorns maleri, træder der lige pludselig et par frem, siger Karen Friis.

Det er helt unik, at man kan få lov til at låne så stor en portion af Munchs værker

Karen Friis, museumsinspektør

Silkeborg-maleren Asger Jorn var inspireret af Edvard Munck. De mødte dog aldrig hinanden. Det er første gang, at Nordens to største malere udstilles side om side i Danmark.

- Publikum skal jo møde Jorn og Munch ved siden af hinanden og opdage, hvordan de har arbejdet med vores relationer til hinanden, siger Karen Friis. 

Udstillingen rummer 46 værker af Edvard Munch og 60 værker af Asger Jorn.

Udstillingen på Museum Jorn er en del af Aarhus 2017 og har været undervejs i 10 år. Den viser 46 værker af Edvard Munch og 60 værker af Asger Jorn.

- Det er helt unik, at man kan få lov til at låne så stor en portion af Munchs værker, siger Karen Friis.

Læs også Tradium bygger tømrerskole til 50 millioner kroner

Både Jorn og Munch beskæftigede sig med menneskets vilkår i det moderne samfund. Særligt livet og døden er centrale temaer i deres malerier. Udstillingen er et samarbejde mellem Munch Museet i Oslo og Museum Jorn i Silkeborg.

- Vi forventer, at der kommer gæster fra både ind- og udland. Og at alle i Region Midtjylland ser den. Vi skal have fordoblet vores besøgstal, siger Karen Friis.

Øverst kan du se hele videoen med den stolte museumsinspektør, der viser rundt i den nye udstilling om Munch og Jorn.

00:40

VIDEO: Dronning Margrethe indviede i dag den nye udstilling "jorn munch" i Silkeborg. Museet er i forvejen kendt for sin Asger Jorn-samling, som nu har fået selskab af værker af norske Edvard Munch. Video: Henning Bagger - Scanpix

Luk video