Kunstværk blev beskyldt for at ødelægge naturen: Nu får det hæderspris

Dele af Mindeparken i Aarhus blev malet lyserød som en del af værket The Garden, som Aros stod bag. Nu får museet en pris for det omdiskuterede værk.

Mindeparken var lyserød og hvid. Både træer og græs blev spraymalet og det førte vild debat med sig.

Lyserøde træer. Pink buske. Hvidt græs. 

Mindeparken i Aarhus så alt andet end naturlig ud, da kunstneren Katharina Grosse i foråret 2017 spraymalede en del af parken i opsigtsvækkende farver. 

Læs også Aros-direktør efter kritik: Mange forkerte påstande

Værket var en del af Aros' udstilling The Garden og førte en shitstorm af ophidsede henvendelser med sig. Borgere i hobetal mente, at naturen ved Mindeparken og Strandvejen var blevet skamferet på det groveste.

- Jeg synes, det er forkasteligt, og jeg synes, det er grimt, og jeg synes, det er hjerteløst, sagde en af de vrede aarhusianere, Tine Høisgaard Jørgensen, dengang til TV2 ØSTJYLLAND. Hendes Facebookopslag, der kritiserede værket, gik viralt. 

Iført heldragter og masker og bevæbnet med lange skafter til spraymalingspistolerne malede kunstner Katharina Grosse i 2017 en lang hvid og lyserød stribe ned gennem Mindeparken og Strandvejen i det sydlige Aarhus. Arkivfoto.

Haveselskabet uddeler pris

På trods af kritikken tilbage i 2017 er udstillingen The Garden netop blevet hædret med en pris og 25.000 kroner. 

Det er Havekulturfonden, der tildeler sin Hæderspris 2018 til Aros-udstillingen The Garden. Bag prisen står Det Kongelige Danske Haveselskab, som giver prisen til en modtager, der har øget bevidstheden om havekultur.

Aros bliver præmieret for netop at sætte havekultur til debat. 

- The Garden har formået at sætte fokus på det havekulturelle i den måde, vi indretter os på, skriver Havekulturfonden i motivationen for prisen.

- Og det så eftertrykkeligt, at det har givet anledning til stor interesse og debat.

Læs også Nu ryddes der op efter omdiskuteret kunstværk

Museumsinspektør på Aros Erlend G. Høyersten er glad for prisen:

- Det er en stor personlig anerkendelse at modtage denne pris, som vi er utroligt glade for, og det giver os anledning til at takke den stærke kollektive indsat, som muliggjorde The Garden, siger han.

Støtter Naturfredning 

De 25.000 kroner, som fulgte med prisen, har Aros valgt at give videre til Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også Kæmpe protester mod kunst i Mindeparken: Det er hjerteløst

- Aros har store ambitioner om at drive et bæredygtigt museum og samtidig bidrage til et grønnere samfund. Derfor vil præmien på de 25.000 kroner blive givet videre til Danmarks Naturfredningsforening i støtte til deres vigtige arbejde for en rigere natur og et rent miljø, siger museumsinspektøren.

01:53

VIDEO: Se et tv-indslag om protesterne mod den lyserøde park. Videoen er fra 2017.

Luk video

Gentænker naturen

Det var den tyske kunstner Katharina Grosse, som stod bag ideen om at spraymale Mindeparken tilbage i 2017. Ideen var netop at sætte spørgsmålstegn ved den måde, vi moderne mennesker opfatter naturen. 

- Det er bogstaveligt talt et stort landskabsmaleri, og det tvinger dig til at tænke natur. For det er ikke natur, du oplever derude, det er menneskeskabt natur – det er en park, sagde Erlend Høyersten dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg tror, at det udløser alle disse følelser, fordi det tvinger dig til at gentænke dit forhold til naturen, eller hvad du kalder natur, og jeg tror, at det ødelægger den illusion om natur, vi har, tilføjede Katharine Grosse.

The Garden

The Garden var en kunstfestival under kulturåret 2017.

Festivalen indholdt en lang række kunstværker, men tyske Katharina Grosses var det mest debatskabende.
 

The Garden var en såkaldt triennale - en form for udstilling, der afholdes hvert tredje år.
 

Aros' næste triennale er i 2020.