Dansk coronamutation - alle mink skal aflives

Der er fundet en særlig coronamutation i danske mink. Det kan potentielt være en alvorlig trussel mod folkesundheden i hele verden.

Regeringen vil aflive alle mink i Danmark.

Det sker, fordi der er sket en mutation blandt danske mink, som kan bringe effekten af en fremtidig coronavaccine i fare.

Frygten er, at det kan skade effekten af en kommende vaccine, hvis den danske mutation får lov at sprede sig.

- Virus er muteret i mink, og den muterede virus har spredt sig til mennesker. Hvad værre er – og det er meget alvorligt – så har Statens Serum Institut i laboratoriet fundet fem eksempler på virus i minkfarme og 12 eksempler på virus hos mennesker, der udviser nedsat følsomhed for antistoffer, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet om sagen kort efter klokken 16. Hun fortsætter:

- Med andre ord: Den muterede virus via mink kan indebære den risiko at den kommende vaccine ikke kommer til at virke som den skal.

I værste fald kan mutationen blive spredt til andre lande, og dermed besværliggøre håndteringen af coronakrisen i hele verden, advarer statsministeren. Det skal tages "ekstremt alvorligt", lyder det.

- Vurderingen fra Statens Serum Institut er klar: En fortsat minkavle under pandemien indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge covid-19 ved vacciner, sagde statsminister Mette Frederiksen.

Milliardeksport

Ifølge Fødevarestyrelsen er der 1139 minkavlere i Danmark.

På de 207 af dem, har der været coronasmitte, oplyser Fødevarestyrelsen. 67 minkfarme har fået aflivet deres besætning, og 23 minkfarme er under mistanke.

Minkfarmene er primært placeret i Nord- og Vestjylland, og de tre kommuner, der er hårdest ramt, er:

- Hjørring: 41 minkfarme med coronavirus ud af 60

- Jammerbugt: 39 minkfarme med coronavirus ud af 72

- Frederikshavn: 36 minkfarme med coronavirus ud af 49

I et svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg blev det i sidste uge oplyst, at omkostningerne kan løbe op i et milliardbeløb, hvis alle danske mink skal aflives:

- Det estimeres på baggrund af data for antal smittede besætninger pr. 21. oktober 2020, at såfremt alle danske minkbesætninger (ca. 1.100) aflives som led i smittebekæmpelse, vil det koste staten 2,3-2,8 mia. kr. i umiddelbare erstatninger til besætningerne for dyr og driftstab, skrev ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen (S), i folketingssvaret.

Sidste år løb den samlede danske minkeksport op i knap fem milliarder kroner. Til trods for, at eksporten lå på sit laveste niveau i ti år, udgjorde minkeksporten, hvad der svarer til 0,7 procent af den samlede danske eksport.

Af den grund kaldte Danske Banks cheføkonom Las Olsen minkproduktion i Danmark for et ”ikke uvæsentlig” erhverv tidligere på efteråret.


IMG_1615

Over 7000 har skrevet under på Rikke og Kathrines forslag

børnehave

Forældre takker borgmester for særlig besked

IMG_4581

playBenny har lejligheden fyldt med Star Wars - og konen ligner Princess Leia

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

Liv Thomassen kunne endelig blive konfirmeret, efter covid-19 havde gjort det umuligt i maj måned.

Mange konfirmationer udskydes: Sådan ser det ud i din kommune

test corona covid-19

33 smittede danskere har fået falsk negativ test i Dubai