Travlhed hos fiskehandleren - det spiser vi nytårsaften

Østjyderne skal tilsyneladende fejre nytår med masser af fisk og skaldyr. I Aarhus regner P. Clausens Fiskehandel med at have langet 1 ton nytårstorsk over disken, inden butikken lukker i morgen

02:01

VIDEO: Østjyderne skal tilsyneladende fejre nytår med masser af fisk og skaldyr.

- Jeg har været inde og købe torsk, lyder det fra Martin Steffensen fra Aarhus. Han var ligesom hundredvis af andre østjyder søndag forbi P. Clausens Fiskehandel i Aarhus for at sikre sig nytårstorsken.

Den traditionelle torsk er nemlig stadig populær. Når P. Clausens Fiskehandel lukker i morgen, regner fiskehandleren med at have langet intet mindre end et ton torskekød over disken.

Læs også Fiskehandler afliver myte: Torsk sættes ikke op i pris til nytår

- Traditionen ved nytår er lidt, at enten er det skaldyr, der er i hovedsædet, eller så er det torsk, siger Jakob Clausen, der er direktør hos P. Clausens Fiskehandel, til TV2 ØSTJYLLAND.

Mindre tradition omkring torsk

Selvom salget af torsk middelbart går strygende, så er der dog med tiden kommet konkurrenter på banen til den magre hvide fisk. 

Læs også Dagen derpå: Gør dig klar til en masse bullshit om sundhed

- Vi ser hele tiden en gradvis stigning på mere skaldyr - kaviar, hummer og østers sælger vi rigtig meget af i år.  Torsk er blevet mere hverdagsspise, end den var engang. I gamle dage var traditionen tro jo, at man skulle have torsken til nytår efter alt det fede julemad, fordi den var mager, fortæller Jakob Clausen.

Men sådan er det ikke nødvendigvis længere. Menuerne nytårsaften spænder vidt.

Jakob Clausen hjælper kunderne med at finde de helt rigtige råvarer til nytårsmenuen. 

Folk laver selv nytårsmenuen

Hos fiskehandleren, der er placeret på havnen i Aarhus, fortæller de om en øget efterspørgsel på stort set alt i butikken - fra skaldyr til fisk. Butikken har i år fået op mod 30 procent flere forudbestillinger sammenlignet med sidste år.

- Tendensen er god. Vi har en teori om, at folk gerne vil tilbage og stå og lave nytårsmaden selv i stedet for at hente det hele ude. Det kan vi i hvert fald mærke hernede, siger Jakob Clausen.

Det skal marineres med lime og salt, og så skal der noget avokado og koriander til. 

Martin Steffensen, Aarhus 

Det er i hvert fald også grunden til, at Martin Steffensen er forbi efter torskekød.

- Det skal marineres med lime og salt, og så skal der noget avokado og koriander til, lyder det fra ham, inden han er ude af fiskehandlen igen.

Prisen for nytårstorsken er i år 67,50 kroner pr. halve kilo. 

Mange østjyder var søndag forbi fiskehandlen på Aarhus Havn.