Torben lavede beregninger i ubådssagen - kort efter fandt de hoved og ben

Kaptajn og marinebiolog, Torben Vang, havde en afgørende betydning i fundet af Kim Walls ligdele og i, at der efterfølgende kunne fældes dom.

Han er blevet hyldet som en helt for sin afgørende indsats i ubådssagen.

Selv er marinebiolog og kaptajn Torben Vang fra Aarhus Universitet noget mere beskeden, når han skal beskrive sit arbejde dengang.

- Det at udråbe mig som helt er i min optik ikke rigtigt. Jeg kom bare med en vigtig brik, siger Torben Vang i TV2 ØSTJYLLANDs program Helt Ærligt.

I 2017 forsvandt den 30-årige svenske journalist Kim Wall efter at have interviewet Peter Madsen ombord på hans ubåd UC3 Nautilus. Senere blev hun fundet parteret i Køge Bugt, og det var efter ekspertviden fra den østjyske marinebiolog.

Udregnende koordinator

Torben Vang er ekspert i strømforhold, og i 2017 - to måneder efter Kim Wall forsvandt - blev han sammen med kolleger via forskningsskibet Aurora involveret i eftersøgningen i Køge Bugt efter Kim Wall.

- De manglede et gennembrud, fortæller Torben Vang.

Det kom han og hans kollegaer til at hjælpe politiet med at få.

De fandt nemlig frem til, at det var fedt, som de svenske hunde, kunne lugte gennem vandet. Og derefter lavede de beregninger, der kunne vise politiet, hvor de skulle lede efter Kim Walls manglende ligdele. 

Og deres koordinator var 2000 meter fra det sted, hvor politiet ledte på daværende tidspunkt.

- Jeg sagde jo indirekte, at de tog fejl. Det er svært at servere, men efter lidt tid lyttede de, fortæller Torben Vang.

Omkring en time efter de begyndte at lede på den nye placering, fandt de poser med Kim Walls ligdele, blandt andet hoved og ben.

- Jeg kan huske, at den ledende politimand fik lov til at åbne posen. Og da han åbner, så tager han bare en snip op med to fingre. Og så var der bare et brøl. Det var en kæmpe forløsning for alle, fortæller Torben Vang.

Mange ting spillede ind

Siden hen har Torben Vang fået en hæderspris fra Anders Lassen Fonden overrakt af Kronprins Frederik og chefen for Frømandskorpset for sin indsats i efterforskningen i ubådssagen.

Torben Vang modtog prisen fra kronprins Frederik, der er protektor for Anders Lassen Fonden. Kommandørkaptajn Jens B. Bach, der er chef for Frømandskorpset, (t.v.) havde indstillet Vang til prisen.
Torben Vang modtog prisen fra kronprins Frederik, der er protektor for Anders Lassen Fonden. Kommandørkaptajn Jens B. Bach, der er chef for Frømandskorpset, (t.v.) havde indstillet Vang til prisen. Foto: Thomas H. Reimann, Anders Lassen Fonden

Begrundelsen for prisen var blandt andet:

”Evnen til at tænke nye tanker og sætte dem sammen med input fra andre fageksperter var af afgørende betydning for, at eftersøgningen blev en succes, og at der efterfølgende kunne fældes dom over Kim Walls morder.”

Ifølge Torben Vang er det ikke sikkert, at de kunne have fundet Kim Walls ligdele tidligere, hvis de var blevet involveret noget før.

- Det, der virkelig har værdi for mig, er de steder, hvor de har søgt og ikke har fundet noget. Alle de data, hvor der ikke er gevinst kan verificere eller ikke verificere. Det er ikke sikkert, de havde fundet hende, hvis jeg var kommet før, siger Torben Vang.

Han har efter arbejdet fået en stor respekt for politiets arbejde, og har siden hjulpet til med sin viden i flere efterforskninger siden ubådssagen – både i ind- og udland.

- Det er et kæmpe arbejde at udrede sådan en sag. Og jeg har dyb respekt for politiets ihærdighed og forståelse for, at man ikke kan finde på at bure nogen inde uden, at man er sikker, siger Torben Vang.

Se hele interviewet med Torben Vang i udsendelsen Helt Ærligt.

Tidslinje for ubådssagen:Letbane giver fravær collage

playAnne Sofie får fravær i skolen, når letbanen ikke kører: - Usikkerheden er det værste

Skærmbillede 2020-11-30 kl. 22.31.10

play Folkekirker tænker kreativt: Sådan kan vi alle komme i kirke til jul

e5c340af-16a5-4561-8a3b-19e3c1155acf.jpg

Sne og slud er på vej ind over Danmark

Lige nu
corona

liveblog Tre dødsfald på østjysk ferie-ø: Var smittet med corona

IMG_2530

playØstjyske pirater vil erobre verdenshavene og bringe guldet hjem

0c656f4e-9bfc-4846-9866-ff32db2192df

Randers-træner smittet med coronavirus