Kedelig årsdag: Marie blev skudt for 53 år siden. Morderen er aldrig fundet.

Den 43-årige forstadsfrue Marie Lock-Hansen blev skudt i sit hjem.

Kaffen stod dampende på stuebordet, da det ringede på døren en helt almindelig fredag formiddag. Fruen i huset - den 43-årige Marie Lock-Hansen - holdt formiddagspause fra rengøringen med sin 51-årige hushjælp Irma Rasmussen, men insisterede på selv at gå ud og åbne døren. 

- Jeg skal nok selv lukke op, det er jo nok alligevel en, som skal tale med mig, sagde hun og rejste sig fra kaffebordet og gik ud i hallen.

Her talte hun med en mand, overhørte Irma Rasmussen inde fra stuen. Det var hendes opfattelse, at manden ville vise Marie Lock-Hansen noget. 

- Jeg har altså så travlt i dag, men hvis De kan gøre det kort og godt, så kom indenfor, overhørte hushjælpen hende sige. 

Irma Rasmussen var hushjælp hos Marie Lock-Hansen og blev også livsfarligt såret i forbindelse med skyderiet. Hun var politiets kronvidne i mordefterforskningen helt frem til sin død i 2003.
Irma Rasmussen var hushjælp hos Marie Lock-Hansen og blev også livsfarligt såret i forbindelse med skyderiet. Hun var politiets kronvidne i mordefterforskningen helt frem til sin død i 2003.

Likvideret i kontoret

Sammen gik manden og Marie Lock Hansen ind i husets lille kontor. Han tog en Walther P38 op af sin mappe og skød hende tre gange. 43-årige Marie Lock-Hansen landede blødende på kontorets gulv og døde få minutter senere. 

Det var den 10. november 1967. I dag 53 år senere er hendes morder fortsat ikke fundet. 

Højbjergmordet, som hendes mord siden er blevet døbt, har i de mange år, der er gået, givet anledning til en lang række teorier om, hvem der dræbte Marie Lock-Hansen og hvorfor, men ingen er blevet dømt i sagen. 

De to kvinder sad midt i formiddagskaffen, da morderen ringede på døren.
De to kvinder sad midt i formiddagskaffen, da morderen ringede på døren. Foto: TV2 Østjylland

Sårede hushjælpen

Hushjælpen Irma Rasmussen kunne fra stuen høre fruen skrige. 

- Hun skreg: Nej nej, fortalte Irma Rasmussen politiet efter skyderiet. Med det samme løb hun ud for at hjælpe. 

- Han skyder mig lige ned og så sagde han: "De rører dem ikke". Så forsvandt han. 

Video: Se TV2 ØSTJYLLANDs prisvindende dokumentar om mordet på Marie Lock-Hansen. Dokumentaren er udgivet til 40-års jubilæet for mordet.

Irma Rasmussen var hårdt såret, men får kaldt på en tredje kvinde som i husets kælder er i gang med at bruge husets kopimaskine. 


Hun løber ud af kælderdøren og ind til naboen for at bede om hjælp. På vejen passerer hun en mand, som går på fortovet. Politiet mener, at det meget vel kan have været morderen. 

- Åh vil du ikke skynde dig at gå ind og ringe for Fru Lock-Hansen er skudt. Så løb jeg ind og ringede til politiet, husker naboen Else Larsen. 

For både Oscar Lock-Hansen og Marie Lock-Hansen var ægteskabet deres andet. Oscar bragte sin adoptivdatter Lisbeth med ind i ægteskabet.
For både Oscar Lock-Hansen og Marie Lock-Hansen var ægteskabet deres andet. Oscar bragte sin adoptivdatter Lisbeth med ind i ægteskabet.

Skrækslagen datter

Den hårdt sårede hushjælp Irma Rasmussen bliver straks kørt på hospitalet, men overlever og bliver efterfølgende en vigtig brik i politiets efterforskning. Hun har jo set gerningsmanden og beskrev ham som slank, mørkhåret og iført blå cottoncoat, hat og hornbriller. 

Marie Lock-Hansens mand Oscar Lock-Hansen bliver kaldt hjem fra sit arbejde på den datidens svar på Ingeniørhøjskolen inde i Aarhus. Også parrets datter Lisbeth bliver kaldt hjem.  

- Jeg glemmer aldrig det syn, der møder mig, da jeg kommer ind på Hestehavevej. Jeg er skrækslagen, har Lisbeth tidligere skrevet til TV2 ØSTJYLLAND. 

I timerne efter mordet standsede politiet alle bilister omkring Højbjerg i forsøget på at finde morderen.
I timerne efter mordet standsede politiet alle bilister omkring Højbjerg i forsøget på at finde morderen.


Massiv efterforskning

Politiet efterforskede i timerne, dagene, ugerne og årene efter mordet på Marie Lock-Hansen, men selv her 53 år senere, er sagen ikke opklaret. 

Det helt store problem for efterforskningen har været, at det ikke har været muligt at finde et motiv. 

Mere end 20.000 mennesker er blevet afhørt i drabssagen gennem årene og ved folketingsvalget i 1968 havde politiet civilklædte betjente ude for at spotte alle de mænd, der svarede til beskrivelsen af gerningsmanden og skygge ham. Alt sammen uden held.   

Marie Lock-Hansen var hjemmegående husmor, da hun blev skudt og dræbt i sit hjem.
Marie Lock-Hansen var hjemmegående husmor, da hun blev skudt og dræbt i sit hjem.


Her er teorierne om Maries mord

  • Marie var i virkeligheden spion som udspionerede Søværnets Operative Kommando, som havde sin base i skoven få hundrede meter fra hendes hjem. Den opgave førte til at hun blev dræbt. Politiet har intet bevis fundet for denne teori.
  • Marie ville skilles fra Oscar, hvilket økonomisk ville koste ham dyrt. Dermed havde han et motiv til at hyre nogen til at skyde hende. Politiet har intet bevis fundet for denne teori.
  • Marie havde en hemmelig elsker. Efter mordet fik politiet mange tip om at Marie skulle være set på byture uden Oscar. Teorierne faldt dog fra hinanden, når politiet gravede i dem. 
  • Marie blev forvekslet med en anden. Under Anden Verdenskrig havde en ung kvinde, som nogle mener ligner Marie, angivet en lang række modstandsmænd, som var sendt i koncentrationslejr. Nogle mener, at Marie blev forvekslet med denne kvinde og straffet for hendes forbrydelser under krigen. 

Sådan gjorde vi: Artiklen er skrevet på baggrund af TV2 ØSTJYLLANDs tidligere interviews med en lang række personer med tilknytning til efterforskningen samt politiets lydoptagelser med øjenvidnet Irma Rasmussen. Vi har talt med naboen Else Larsen, en lokal nabodreng, der muligvis har set morderen, datteren Lisbeth, eks-manden Leif Jørgensen samt politiets efterforskere.