Visum-regel splitter familie

Kan ikke få besøg af familien fra Tunesien

Ry familen må undvære farmors besøg til blandt andet fødselsdage

At der ikke længere kan udstedes dansk visum i 27 lande over hele verden, rammer ikke blot erhvervslivet, turismen og udviklingsprojekter. Det rammer også familier, skriver Politiken mandag.

En af dem er den 29-årige pædagog Tanja Amara og hendes familie fra Ry i Østjylland. Den pæredanske kvinde er gift med dansktuneseren Zouhaier Amara, og sammen har de tre små drenge, mens et fjerde barn er på vej.

I Tunesien har familien en stor samling slægtninge. Jævnligt har den nordafrikanske familiegren taget flyveturen til Danmark for at besøge deres nordlige slægtninge med et turistvisum i hånden, men siden september har det været en umulighed.

- Jeg har valgt en mand med en familie, der bor i Tunesien, men det skal vores børn vel ikke bøde for. Vores ønske for dem er, at de kan dele fødselsdage, den første fodboldkamp eller turen til Djurs Sommerland med deres farmor lige såvel som med deres morforældre, siger Tanja Amara til Politiken.

Politiken har som følge af sine artikler om visumballaden mellem Danmark og de tre Schengenlande Finland, Tyskland og Frankrig fået en række henvendelser fra danskere herhjemme og i udlandet. De bliver ramt af, at det, som konsekvens af den diplomatiske disputs, er blevet umuligt at søge om dansk visum fra 27 lande verden over.

Organisationen Danes Worldwide har 20.000 udlandsdanskere i sin medlemskreds, og henvendelserne fra oprørte familier er tikket ind de seneste måneder. Flere er blevet forhindret i at komme hjem og fejre jul og nytår med familien.

- I de 27 berørte lande bor der 200 millioner mennesker, og nogle af dem er gift med danskere. Problemet for vore medlemmer er, at det nærmest er umuligt for deres ægtefæller at få visum, og derfor kan de ikke komme med hjem og besøge familie og venner, siger Anne Marie Dalgaard, generalsekretær i Danes Worldwide, til Politiken. Hun anslår, at der bor omkring en kvart million danskere i udlandet.

- Vi vil nødigt lægge os ud med ministerierne, men man har altså ikke tænkt konsekvenserne godt nok igennem ved at opsige eller få opsagt disse aftaler. Forholdene bør hurtigst muligt blive bragt i orden, siger Anne Marie Dalgaard til Politiken.