Virkeligheden sættes på spidsen i ny annonce

Aarhus Kommune kan dokumentere, at LO overdriver i ny annonce

Både Dansk Erhverv og Aarhus Kommune kan dokumentere, at LO overdriver sosu-assistenters antal hjemmebesøg. Det skriver B.T.

I en af LO's annoncer for at bevare efterlønnnen stilles spørgsmålet: 'Vil du kunne ta' på hjemmebesøg hos 24 ældre hver dag...som 71-årig?

I virkeligheden er påstanden i annoncen dog sat virkeligt på spidsen.

En helt ny opgørelse fra Dansk Erhverv viser, at sosu-assistenterne ansat i den private ældrepleje på en dagvagt har seks til ti hjemmebesøg.

Direktøren i Dansk Erhverv Søren Friis mener, at LO forsimpler debatten om finansieringen af den danske velfærd med annoncerne.

- Jeg synes, at LO gør deres medlemmer en bjørnetjeneste med den her forsimplede kampagne. Jeg tror, at deres medlemmer ville få mere ud af, hvis LO begyndte at fokusere på, hvordan man kan løse fremtidens store udfordringer, siger han.

Der er ikke noget samlet tal for de offentligt ansatte sosu-assistenter. Men i eksempelvis Aarhus Kommune skal sosu-assistenterne på ti til femten hjemmebesøg på en dagvagt plus eventuelle ekstra besøg på grund af sygdom.

- Jeg synes faktisk, at det sender et uheldigt signal i forhold til rekrutteringen af nye sosu-assistenter, hvis de fejlagtigt tror, at de skal ud på 24 hjemmebesøg. Det er jo kun i særtilfælde, siger kommunikationschef Thune Korsager i Aarhus Komunes afdeling for Sundhed og Omsorg.

24 hjemmebesøg på en dag
I LO henviser pressechefen til Karen Stæhr, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.

- Det er svært at sige, hvor mange hjemmebesøg sosu-assistenterne i gennemsnit har. Men jeg har set køresedler ude i nogle kommuner, hvor de har 18 hjemmebesøg mellem kl. 08.30 og 13.30 og derfor er der nogen, der har 24 hjemmebesøg på en dag, siger hun.

Samtidig vedrører annoncen - præcis som LO's anden annonce 'Kan du lægge 600 mursten som 71-årig'- kun de i dag 25-årige, der med velfærdsaftalen i 2006 først forventes at kunne gå på pension som 71-årige. Det vil sige om 46 år i 2057.

- Det er umuligt at sige, hvordan teknologien er til den tid, så derfor kan man slet ikke forudse, om de 71-årige i 2057 skal lægge 600 mursten eller skal have 24 hjemmebesøg, siger Søren Friis fra Dansk Erhverv.

Kilde: B.T.