- Vi drukner i katte

Dansk Dyreværn slår alarm

Foto: Thomas Bolbroe

Danmark drukner i uønskede, herreløse, syge eller nødstedte katte, og vi kan snart ikke følge med længere. Sådan lyder et fælles opråb fra dyreværnsorganisationerne.

Antallet af herreløse katte og katte i nød er nemlig højere end nogenside.

- Der er ingen tvivl; Danmark har et alvorligt katteproblem, og der må gøres noget nu. Dyreværnsorganisationerne kan simpelthen ikke følge med. I Dyrenes Beskyttelse har vi på bare to år oplevet en stigning i katte på 57 procent. Det betyder, at vi nu dagligt har sager med gennemsnitligt 27 katte i nød. Det svarer til næsten 10.000 katte om året, fortæller Jens Jokumsen, projektleder i Dyrenes Beskyttelse, i en pressemeddelelse.

Problemet med de mange katte opstår, fordi antallet af herreløse katte stiger. Dyreværnsorganisationerne anslår, at der er omkring 650.000 ejerkatte og derudover 500.000 vildtlevende, herreløse katte i Danmark.

Kattene formerer sig lystigt, og det resulterer i uønskede killinger, som ikke hører til hos nogen ejer og derfor også bliver herreløse. Når de katte bliver syge, kommer i nød eller selv får killinger, er der derfor ingen ejer til at hjælpe dem.

Det stigende problem er heller ikke nyt for Anne Trane, internatbestyrer i Dansk Dyreværn Aarhus.

- En kat kan få op til 2-3 kuld killinger på en sæson, og med så stort et antal fertile katte, ja så kan vi i Dansk Dyreværn Aarhus på ingen måde følge med, og kattene bliver derfor født og overladt til en trist skæbne, siger hun.

Dansk Dyreværn Aarhus bruger over en million kroner årligt på herreløse katte.