Valg: Som at gå i supermarked

Vælgere i Odder, Syddjurs og Norddjurs bliver registreret digitalt

Det kommende folketingsvalg bliver det første, hvor vælgerne i Odder, Syddjurs og Norddjurs bliver registreret digitalt, inden de kan stemme. Det fortæller DR Østjylland.

Hidtil har de tilforordnede på valgstederne brugt en blyant til at sætte kryds i valgbøgerne, når de skulle give vælgerne en stemmeseddel, men nu tager de i stedet hånd-scannere i brug.

- Det er lige som at gå hen og handle i supermarkedet. Der går vi alle sammen hen til den kø, der er kortest, og det kan man også gøre her, siger Jørgen Larsen, som leder valget i Odder Kommune.

Hånd-scannere tages i brug

I Odder blev hånd-scannerne taget i brug for første gang allerede ved sidste kommunalvalg i 2009. Det skete på byens største valgsted Spektrum Odder, og erfaringerne viser, at valget bliver afviklet mere smidigt.

- Vi ser tit, at når vælgerne får fri fra arbejde, så er det det samme valgbord, de skal hen til, og så bliver der lang kø til et valgbord, mens der ikke er ret mange ved de andre.

- Når det er papirsvalglister, så er man bundet af det valgbord, man hører til. Det er man ikke ved det digitale. Der kan man gå hen til det valgbord, hvor køen er kortest, siger Jørgen Larsen.

Lille besparelse

Digitale valglister giver også en lille besparelse for kommunen.

Normalt er der tre valgborde i Spektrum Odder med fem valgtilforordnede ved hvert bord, men Jørgen Larsen regner med, at scannerne gør registreringen af vælgerne så hurtig, at man kan nøjes med 2 valgborde.

Til gengæld er der lang vej til et 100 procent digitalt valg, for det er stadig ikke tilladt at lave digitale stemmesedler, så man kan stemme på en skærm.

Kilde: DR Østjylland