Ulovligt stop for sygedagpengene

Kommune gentager "fodfejl"

En praksis, som borgmester Kirstine Bille betegner som en "fodfejl" har været almindelig i Syddjurs

Syddjurs kommune anklages for systematisk lovbrud. Ifølge Avisen.dk har kommunen gentagne gange og stik imod lovgivningen ladet et privat jobfirma stoppe borgeres sygedagpenge.

Det er i strid med både reglerne fra Arbejdsmarkedsstyrelsen og Ankestyrelsens afgørelser, siger lektor i socialret ved Aalborg Universitet John Klausen til Avisen.dk

- Kommunens praksis er klart ulovlig, siger John Klausen.

Da det for en uge kom frem, at et privat jobfirma havde stoppet én mands sygedagpenge, afviste borgmester Kirstine Bille (SF) kritikken og kaldte sagen en 'fodfejl'.

Men Avisen.dk har imidlertid fået kendskab til endnu tre sager, hvor en sagsbehandler fra de private jobfirmaer Institut for Serviceudvikling (ISU) og Varda Jobservice har lukket borgernes sygedagpenge. Dansk Metal Aarhus raser over de nye afsløringer.

- Jeg er stærkt bekymret over, at det ikke lader til at være en enkelt smutter, men at det er generel praksis, og vi mener, det er i strid med lovgivningen, siger Finn Andersen, formand for Dansk Metal Aarhus, til Avisen.dk.

Han mener, at kommunen og de private jobfirmaers praksis alene er drevet af profit.
 
- Kommunen og det private firma deler profitten i porten og skubber folk udover afgrunden. Det er usmageligt, lyder de hårde ord fra Metal-formanden i Aarhus.

Borgmester i Syddjurs Kommune, Kirstine Bille (SF), mener fortsat ikke, at de nye sager ændrer noget.

- Som jeg ser det, er der ikke noget at komme efter. Der er ikke begået noget ulovligt, siger hun.

På baggrund af de nye oplysninger siger borgmesteren dog, at hun nu vil undersøge sagen.

- Jeg vil tage en snak med ISU/Varda 1/8de private jobfirmaer, red. 3/8. Hvis der er begået fodfejl, bliver sagerne selvfølgelig revurderet, siger hun.

Sagen i Syddjurs Kommune kommer i kølvandet på Falck-sagerne, hvor flere kommuner er blevet underkendt i Ankestyrelsen for deres samarbejde med Falck Jobservice på sygedagpengeområdet.

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få en kommentar fra direktørerne fra Institut for Serviceudvikling og Varda Jobservice.