Udelukkes fra gudstjeneste

Fængsel nægter fanger at komme i kirke

Det er i dag kun lovligt at udelukke enkelte indsatte fra gudstjeneste i de danske fængsler.

Alligevel har man i årevis nægtet hele og bestemte grupper adgang til kirken i Statsfængslet Østjylland.

- Her i fængslet har vi otte kategorier af indsatte som i vidt omfang ikke må være sammen med hinanden. Og det gælder både der, hvor de bor i cellefløjene, i beskæftigelsen, fritiden, sport og det gælder altså også i kirken, forklarer vicefængselsinspektør Michael Schrøder.

Han understreger, at alle fanger i Horsens er velkomne - ikke i Guds Hus - men til at få besøg af en præst. Og begrundelsen er klar:

- Det er for at beskytte de indsatte mod hinanden. Og dernæst for at beskytte personalet mod at gå imellem. For det der kan gå galt i en kirke er det samme som der kan gå galt i et undervisningslokale, en cellegang eller en sportshal. Nemlig at der kan blive fremsat trusler eller udøvet vold.  Hos Landsforeningen KRIM har formand Claus Bonnez kun fnys til overs for begrundelsen "sikkerhedsmæssige årsager".

- Sikkerhedsmæssige årsager bliver hos fængselsbetjentenes fagforening altid brugt om begrundelse for at gøre forholdene for de indsatte i danske fængsler endnu mere utålelige, siger Claus Bonnez.

Han er ikke alene utilfreds med, at danske politikere nu vil gøre det lovligt at nægte bestemte grupper fra fængselsgudstjeneste. Også det faktum, at man i Statsfængslet Østjylland har brugt metoden i årevis får nu sablerne til at rasle i KRIMs hovedkontor, hvor formanden kort og godt kalder udelukkelsen for diskrimination og siger:

- Hvis det forholder sig sådan, at man udelukker hele grupper af fanger på det løse grundlag, som lovforslaget lægger op til, så agter vi at køre sådan en sag for menneskettighedsdomstolen lige så snart vi modtager en klage fa en indsat.