Sportsfolk bliver ikke rockere

Esbjerg kommer med råd til Randers

Sport kan være en af nøglerne til at holde Randers' unge væk fra den Bandidos rockerborgi Råsted, der er skudt op i nærheden af Hells Angels klubhus i Randers.

Sådan lyder det fra Steen Bach, der er leder af SSP & Forebyggelse i Esbjerg Kommune og har erfaring på området.

- Vi prøver at aktivere de unge på forskellige måder blandt andet med fodboldtræning og ikke mindst skaben voksenkontakt, siger han.

I Esbjerg Kommune har man længe kendt til problematikken med at have to rivaliserende rockergrupper boende i det samme postnummer. Det har givet anledning til adskillige sammenstød i byen, ligesom risikoen for at unge bliver rekrutteret til en af de to klubber er stor.

Borgmesteren i Randers Kommune, Henning Jensen Nyhuus, giver lørdag udtryk for sin bekymring over at en gruppe Bandidos-rockere nu er flyttet til byen.

Han frygter, at rockerne vil gå efter at rekruttere byens unge. Men det kan kommunen bremse ved at lægge vægt på den forebyggende indsats, lyder det fra Steen Bach.

- Vi har gode erfaringer med at tage ud på de skoler og ungdomsklubber, der ligger i nærheden af, hvor rockerne holder til. Der snakker vi med lærere, klubfolk og de unge, der går i de ældste klasser, siger han.

Også Kim Kliver, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, vægter forebyggelsen på landsplan højt.

- Vi har et tæt samarbejde med kommuner over hele landet helt ned på individniveau. Vi sætter ind, når vi kan se bekymrende adfærd, som når unge begynder at færdes sammen med personer, som vi i forvejen kender som en del af miljøet, siger han.

- Den vigtigste beslutning skal du tage, inden du er en del af miljøet. Lad være med at søg spændingen. Det er farligt, fortsætter han.