Smukt, men dyrt

Skattetryk sender kommunen til bunds i undersøgelse af erhvervsklima

Det er smukt, men dyrt at etablere sig som ny virksomhed i Silkeborg, mener en stor del af de danske virksomheder. Arkivfoto

Silkeborg Kommune er blandt bundskraberne i årets undersøgelse af erhvervsklimaet i Danmark. Årsagen er det høje skattetryk, angiver de virksomheder, der har svaret på DI's undersøgelse.

Kun knap 40 procent af virksomhederne i undersøgelsen svarer, at de ville slå sig ned i Silkeborg Kommune, hvis de skulle etablere sig i dag. Mens 30 procent angiver, at de næppe eller bestemt ikke ville vælge Silkeborg kommune.

En af årsagerne er skattetrykket, skriver DI. En væsentlig del af virksomhederne er ikke i tvivl. Silkeborg Kommune bør prioritere skatter og afgifter højest i erhvervspolitikken, lyder ønsket.

- Indførelsen af dækningsafgift og en stigende grundskyld har gjort det dyrere at drive virksomhed i Silkeborg. Det er uheldigt i de her år, hvor virksomhederne presses af konkurrencen ikke bare fra nabokommunerne, men i høj grad også fra udlandet. Jeg ser frem til, at dialogen med kommunen fører til konkrete forbedringer af erhvervsklimaet i Silkeborg kommune, siger formand for DI Silkeborg, Peter Stampe til DI.

DI lader dog samtidig forstå, at Silkeborg Kommune har gjort meget for at forbedre de vilkår, virksomhederne arbejder under i kommunen. Men resultatet af den gode dialog mellem virksomheder og kommune lader vente på sig.

I årets undersøgelse lander Silkeborg på en samlet plads nr. 90 - ud af 96 kommuner. Det er en forbedring på én enkelt plads i forhold til sidste år, hvor DI præsenterede undersøgelsen for første gang.

- Jeg glæder mig over en positiv dialog med de lokale politikere og ikke mindst borgmesteren. Men en placering i bunden af listen er ikke godt nok. Et godt erhvervsklima er grundlaget for et sundt erhvervsliv og helt nødvendigt, hvis vi skal klare os i fremtidens konkurrence, siger formand for DI Silkeborg, adm. direktør Peter Stampe fra Virklund Sport A/S.

Efter sidste års Erhvervsklimaundersøgelse har DI Silkeborg haft en tæt kontakt til kommunen. En dialog, der betyder, at Silkeborg i dag ligger i den bedste halvdel, når det gælder om at lade private virksomheder udføre offentlige opgaver, og når man ser på den kommunale service, som for eksempel daginstitutioner og folkeskole.

Se alle resultaterne fra Lokalt Erhvervsklima 2011 ved at trykke her.