Skolelukninger: Sparer man?

Eksperter sår tvivl om gevinsten

04:10

1 af 2

Flere østjyske kommuner har de seneste år lukket folkeskoler for at spare penge eller for at hæve kvaliteten på de skoler, der er tilbage.

I løbet af seks år er i alt 16 østjyske skoler blevet lukket eller sammenlagt. Derudover har Randers Kommune netop meddelt, at fem af kommunens skoler skal nedlægges.

Flere eksperter sår dog tvivl om, hvorvidt det overhovedet er en økonomisk gevinst at nedlægge folkeskoler.

- Spørgsmålet er, om den holder, hvis man begynder at grave sig ned i regnskaberne og forstå pengestrømmene i en skoleøkonomi, siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

Se: Disse skoler lukker

- Det eneste bud på det, det er tænketanken Cepos, der har kigget på alle landets kommuner. De har sammenlignet alle de kommuner, der har lagt skoler sammen, med de kommuner der ikke har lagt skoler sammen. Deres konklusion er, at økonomien ikke bliver bedre. Den bliver faktisk en anelse ringere.

Roger Buch bakkes op af forskningschef Andreas Rasch-Christensen fra VIA University i Aarhus. Ifølge ham er baggrunden for skolelukninger oftest, at kommunerne ønsker at gøre klasserne større på de skoler, der overlever. Denne gevinst er dog minimal.

- Man sparer ikke ret meget ledelsesmæssigt, og man sparer heller ikke ret meget administrativt. Og så sker der jo tit og ofte det, at der opstår en privatskole i området i stedet for, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se: - Kommune manipulerer

Favrskov Kommune er blandt de østjyske kommuner, der har nedlagt lokale folkeskoler. Her vedtog et byrådsflertal for tre år siden at lukke to skoler.

- Jeg vil blive overrasket, hvis man i Favrskov har sparet en masse penge ved at lukke skoler. Jeg vil i hvert fald gerne se regnestykket, der dokumenterer, at man har haft en besparelse, og at det har givet en bedre kvalitet for resten af eleverne, siger kommunalforsker Roger Buch.

Se mere i tv-indslaget øverst på siden.