Ser tilbage på 50 festuger

Thorkild Simonsen har været med fra start

01:43

1 af 2

Aarhus Festuge har en helt særlig plads i hjertet på byens tidligere borgmester Thorkild Simonsen.

Den i dag 88-årige aarhusianer begyndte som byrådsmedlem året efter, at den første festuge fandt sted. Sidan da har han både fulgt festugen og dens udvikling tæt.

Siden 1965 er Aarhus Festuge blevet afviklet hvert eneste år. Den fremstår i dag som en af Nordeuropas største kulturfestivaler.

Igennem årene har Aarhus Festuge både budt på en koncert med legendariske Rolling Stones, Karolinepiger, en fransk linedanser i Gellerup samt grønlandsk maskedans.

Se: Flere oplevelser - mindre druk

En ting er dog det samme år efter år, nemlig diskussionen om, hvorvidt festugen skal satse på hygge i ølteltene eller teaterstykker for de få.

- Det er balancen imellem det, der er meget folkeligt, og det der er meget finkulturelt. Der er en knivsæg, hvor man skal balancere til begge sider, mener Thorkild Simonsen, da han i et interview på TV 2 | ØSTJYLLAND ser tilbage på de 49 tidligere festuger.

Aarhus Festuge kan fejre jubilæum, når den 50. udgave skydes i gang senere i dag, fredag. Ifølge Thorkild Simonsen er festugen i dag blevet en integreret del af byen og dens liv.

- Ingen kunne tænke sig at nedlægge Aarhus Teater, Svalegangen eller Den Jyske Opera. Heller ingen kunne tænke sig at nedlægge festugen. Så stærkt står den i byens bevidsthed.

Se Thorkild Simonsen mindes Aarhus Festuges historie i videoen øverst på siden.