- Send flere penge, tak

Vil have penge fra København

Aarhus-borgmester, Jacob Bundsgaard (S), vil sammen med syv andre borgmestre opfordre regeringen til at fjerne den såkaldte hovedstadsudligning og i stedet øge udligningen på tværs af landet, skriver Jyllands-Posten.

Det betyder, at København og andre rige kommuner omkring hovedstaden skal bidrage med flere penge til velfærdsydelser i resten af landet.

2,4 milliarder om året

Gennemføres det, vil der blive taget 2,4 milliarder kroner om året fra de 34 kommuner i hovedstadsområdet til fordeling blandt de øvrige kommuner. Alene for København ville der være tale om et beløb på 500 millioner kroner.

Utidssvarende

Hovedstadsudligningen stammer fra 1930'erne, da København var i pengemangel og havde brug for tilskud.

- Det er en ordning, der har overlevet sig selv, og som i dag deler Danmark op i A- og et B-hold, hvor det er ok at være en fattig kommune uden for hovedstaden, men hvor det ikke er ok at være en fattig kommune inden for hovedstaden, siger Jacob Bundsgaard til Jyllands-Posten.

Henvendelsen fra borgmestrene kommer nu, fordi regeringen snart nedsætter et udvalg, der skal komme med forslag til, hvordan udligningssystemet kan ændres fra 2018.

København: Nej tak!

Mens Socialdemokraterne og Venstre er åbne over for at diskutere fremtiden for hovedstadsudligningen, så bliver kravet fra provinsborgmestrene afvist af Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

- Det er noget vrøvl, at København er en del af en rigmandsklub. Vi har mere end dobbelt så mange fattige per indbygger og næsten tre gange så mange hjemløse og narkomaner som resten af landet, siger han.