Scannere på valgbordet

Norddjurs, Syddjurs og Odder kommuner har besluttet at bruge digitale valglister ved det kommende folketingsvalg

Foto: Colourbox

Med en pc og en stregkodescanner på valgbordet kan den valgtilforordnede registrere vælgeren på sekunder. Stregkoden på valgkortet scannes og accepteres, og vælgeren får sin stemmeseddel. Det er scenariet for vælgere i Norddjurs, Syddjurs og Odder kommune ved det kommende folketingsvalg.

- Det går langt hurtigere at få vælgerne forbi valgbordene, fordi de valgtilforordnede ikke først skal finde vælgernes navne i valglisten. På længere sigt vil det betyde, at der kan bruges færre tilforordnede vælgere på afstemningsstederne, fortæller Karen Nielsen, direktør i KMD og medlem af Regeringens Vækstforum i en pressemeddelelse.

Digitalisering giver også nye statistikmuligheder undervejs på valgdagen.

- Brugen af digitale valglister betyder, at man får nye muligheder på valgstederne undervejs i forløbet. Eksempelvis kan man få et helt aktuelt indblik i fremmødet fordelt på aldersgrupper og køn, forklarer Karen Nielsen.

Fremtidens stemmeboks er elektronisk

Der skal dog stadig bruges papir og blyant, når krydset skal sættes i stemmeboksen. Og det på trods af, at der allerede er gode erfaringer med at afgive stemmer via touchscreen, som det var tilfældet, da Aarhus Kommune holdt digitalt prøvevalg for de 16 til 17-årige.

- De fleste erfaringer er gode. Det giver en højere stemmeprocent og mulighed for, at stemmerne bliver talt op med det samme. Der har været tilfredshed med afviklingen de steder, hvor det er prøvet, siger valgekspert Jens Hoff.

Han vurderer derfor også, at vælgerne vil se de elektroniske stemmebokse i nær fremtid.