Premiere-film hurtigt til Samsø

Digitalisering redder Biografen Samsø

Foto: Google Street View

Filminteresserede beboerne på Samsø kan glæde sig over at øens eneste biograf nu er kommet op i en klasse, hvor den kan vise helt nye film få uger efter premieren i de stor byer.

Baggrunden er, at gammel teknik i Biografen Samsø nu er udskiftet med nyt digitalt udstyr. Helt konkret betyder det, at den topaktuelle film om Dirch Passer kan ses på Samsø tre uger efter landspremieren. Det var ikke sket med den tidligere teknik. 

For nogle måneder siden var det fortsat usikkert, hvordan Biografen Samsø skulle blive klar til de nye tider, men 1. juni var digitaliseringen af biografens eneste sal en kendsgerning, fortæller Ellen Lynard, formand for bestyrelsen i den foreningsdrevne biograf.

Digitaliseringen truer med at lukke mange små provinsbiografer, fordi den typisk koster 600.000 - 800.000 kr., og selv om Det Danske Filminstitut nu støtter med 200.000 kr., ser det stadig vanskeligt ud mange steder.

På Samsø har man opnået støtte fra støtte fra blandt andre en særlig pulje til projekter i landdistrikterne og fra Velux-Fonden.

- Uden digitalisering tror jeg, at vi havde måttet lukke inden for de næste to år, vurderer Ellen Lynard.