Oversigt: De kommer ind

Se vores bud på, hvem der bliver de kommende østjyske MF'ere

1 af 9

Mandaterne i Østjyllands Storkreds er nu fordelt.

Selv om de personlige stemmer først tælles op i løbet af fredagen, kan du nedenfor se vores valgekspert, Rune Stubagers, bud på, hvem der sandsynligvis kommer ind.

Se desuden billeder af de - måske - kommende folketingsmedlemmer ved at bladre i billedserien øverst på siden.

Socialdemkraterne
Socialdemokratiet står til at miste et mandat. Men valget giver uden tvivl valg til den nu forhenværende Aarhusborgmester Nicolai Wammen - formentligt sammen med de nuværende folketingsmedlemmer Henrik Dam Kristensen, Kirsten Brosbøl, Leif Lahn Jensen og Torben Hansen.

Spørgsmålet er så, om det sidste mandat går til René Skau Björnsson, der ser ud til at have undgået tilbagegang i Aarhus Vest, eller om det bliver Maja Panduro, der er opstillet i Randers, hvor Socialdemokraterne har haft et godt valg. Mulig outsider til det sjette og sidste mandat er Jens Joel. 

Venstre
Selv om valget koster Venstre magten, så står partiet til at erobre et ekstra mandat i det østjyske. En beskeden fremgang skulle udløse syv mandater mod seks ved sidste valg.
 
Dermed kan en række sikre Venstrepladser til klima- og energiminister Lykke Friis, undervisningsminister Troels Lund Poulsen og udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, tidligere integrationsminister Karen Jespersen samt folketingsmedlemmerne Kim Andersen og Anne-Mette Winther Christiansen får følgeskab af en nyvalgt kollega, som ligner et ægteskabsdrama mellem Fatma Øktem og Bünyamin Simsek.

Dansk Folkeparti
Dansk Folkeparti beholder sine tre mandater, og de ventes at gå til Kim Christiansen, Hans Kristian Skibby. Det tredje vil sandsynligvis blive tildelt Per Dalgaard, der afløste Morten Messerschmidt, der nu er i EU-Parlamentet.

Det Radikale Venstre
Det Radikale Venstre går to mandater frem, men det er næsten helt åbent, hvem der skal føles til Christiansborg sammen med næstformand i den radikale gruppe, Morten Østergaard.

Den ene kunne meget vel blive hovedbestyrelsesmedlemmet Liv Holm Andersen. Hun er ung, kvinde og valgt i Aarhus, hvor de Radikale står meget stærkt.

Det tredje radikale mandat i Østjylland er endnu mere usikkert. Det kunne være Kåre Albrechtsen fra Skanderborg-kredsen eller Jeppe Mikkelsen opstillet i Horsens.

SF
SF får kun to mandater, og da Pernille Frahm har skiftet til Københavns Omegns Storkreds bliver der genvalg til Eigil Andersen og Jonas Dahl.

Liberal Alliance
Redaktøren af den liberale netavis 180 Grader, Ole Birk Olesen, står til at komme i Folketinget, efter at stemmerne er talt op i Østjyllands Storkreds. Han sikrer Liberal Alliance et enkelt mandat.

Enhedslisten
Endeligt kan Per Clausen som ventet tage Enhedslistens ene mandat i storkredsen.

Konservative
Da Henriette Kjær ikke genopstiller for De Konservative, er der ikke den store spænding om, hvem der får det enlige mandat.  Det står Tom Behnke til at høste.

Du kan få ansigter på de østjyske kandidater ved at klikke på billedserien ovenfor. Bemærk, at det er ikke det endelige resultat - når de personlige stemmer bliver talt op, kan der ske forskydninger.