Ny fødeplan er sendt til høring

Bred debat om indsatsen for fødende kvinder

Foto: Region Midtjylland

Region Midtjylland sender nu en ny fødeplan ud til høring hos alle, der måtte have at have en mening om, hvordan regionens kvinder får det bedste fødselsforløb. Formålet er at sikre, at alle - uanset hvor i regionen de føder - får samme tilbud 

I en pressemeddelelse fra regionen hedder det, at planens formål er at sikre, at regionen får sunde og raske børn. Sikkerheden ved fødsler og i barselsperioden er i højsædet i den fødeplan, Region Midtjylland netop har sendt i høring. Men samtidig lægger fødeplanen op til at afsøge nye veje i indsatsen for gravide, fødende og de nybagte familier.

En af de omlægninger, der lægges op til, er ikke længere at indlægge kvinder med den potentielt livstruende tilstand svangerskabsforgiftning.

Århus Universitetshospital har startet et innovationsprojekt for de kvinder, hvor omstændighederne er til det. De får tilbud om at blive hjemme og i stedet blive overvåget via nettet. Projektet har nu kørt et år, og alt tyder på, at resultaterne er positive.

- Projektet i Aarhus er et eksempel på den innovation vi satser hårdt på med den nye fødeplan. Vi skal holde fast i det, vi er gode til. Men vi skal også turde gå nye veje, siger regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Han tilføjer, at han er helt tryg ved, at udgangspunktet for udviklingen er det bedst tænkelige. Således er to fødesteder i regionen netop blevet kåret som landets bedste af sundheds-avisen Dagens Medicin.

Sikrer ensartet kvalitet
Fødeplanen beskriver rammerne for regionens indsats i forhold til gravide, fødende og barslende og den nye familie.

- Det har været vigtigt for os, at fødeplanen sikrer alle kvinder og nyfødte en ensartet kvalitet på alle regionens fødesteder, siger chef for Sundhedsplanlægning og formand for Region Midtjyllands fødeplan-udvalg, Christian Boel.

Som eksempel på, hvordan regionen sikrer en ensartet kvalitet peger han på, at regionen allerede har en stærk tradition for ens retningslinjer på fødeområdet. Det faglige samarbejde på tværs gør også, at alle fødesteder kan foretage hjerteskanninger, og over hele regionen træner personalet sjældne komplikationer i træningsteams.

Christian Boel oplyser desuden i en pressemeddelelse, at fødeplanen bliver fulgt op med flere penge til området. Således har regionsrådet afsat tre mio. kroner til et løft af fødselsforberedelse og opfølgende jordemoder-besøg hos de nybagte familier.

Præcis, hvordan de tre mio. kroner skal bruges afventer de endelige anbefalinger, som kommer fra Sundhedsstyrelsen i begyndelsen af det nye år.

Fødeplanen er i høring til 27. februar 2012 og 25. april 2012 ventes den vedtaget i regionsrådet.