Nordlys rammer Østjylland

Gode chancer, når der er klar himmel

Foto: Colourbox

Det sker sjældent, men de to næste nætter er der gode chancer for at se nordlys Østjylland.

Muligheden for nordlys er opstået, da der tirsdag og onsdag eksploderede solpletter på solen. Det har slynget milliarder tons såkaldt glødende gas ud i rummet.

Dermed er der mulighed for at se nordlys flere steder i Danmark, oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) på sin hjemmeside.

Ifølge DMI's vagtchef, Jesper Eriksen, afhænger oplevelsen for at se nordlys meget af vejret, men der skulle være gode muligheder, vurderer han.

- Natten til fredag bliver tør og i perioder klar. Der kan dog dannes tåge flere steder, men den ligger typisk i lavninger. Løsningen er derfor: Søg mod nærmeste højdepunkt i landskabet.

Når gas-skyerne rammer Jordens magnetfelt og atmosfære, opstår muligheden for nordlys. Hvis der er tale om et større soludbrud, kan nordlyset nå helt ned til Danmark.

DMI oplyser, at man skal stille sig et sted der er så mørkt som overhovedet muligt og med en fri og mørk nordlig horisont for at kunne se nordlys. Det er næsten umuligt, at se nordlys fra en bymæssig bebyggelse på grund af lysforurening, oplyser DMI.