Lærlinge-tvang er en dårlig ide

Aarhusiansk professor advarer mod ny lov

Det er en dårlig ide at presse virksomheder til at ansætte unge lærlinge i praktik. Det mener en ekspert i arbejdsmarkedsforhold og økonomiprofessor på Handelshøjskolen under Aarhus Universitet, Niels Westergård-Nielsen.

- Vi risikerer jo at få flere lærlinge indenfor bygge- og anlæg, hvor vi måske i virkeligheden har for mange beskæftigede og for mange uddannede i dag - og så laver man en skævvridning, siger den århusianske økonomiprofessor til DR Østjylland.

Men det er lige præcis den plan, regeringen har som en løsning på de manglende praktikpladser til de unge. De vil nu skubbe til de virksomheder, der gerne vil løse opgaver for det offentlige. Hvis de for eksempel vil bygge huse eller asfaltere veje for det offentlige, så skal der være såkaldte sociale klausuler knyttet til opgaven, som betyder, at de skal ansætte et vist antal lærlinge til opgaverne for det offentlige.

Kirsten Brosbøl fra Folketingets børne- og undervisningsudvalg (S) siger:

- Vi mangler praktikpladser og det her er en måde at skaffe praktikpladser på. Virksomhederne har også et ansvar. Og det gælder om at sige til de virksomheder, der ikke løfter opgaven, at de også skal bidrage.

Niels Westergård-Nielsen tror ikke, det er en billig løsning at presse virksomhederne til at ansætte flere lærlinge:

- Når man stiller den slags krav, så er det klart, at de ekstra omkostninger, der er knyttet til at ansætte flere lærlinge; dem vil virksomhederne lægge oveni prisen.