Kræftpatienter kommer for sent

Dør inden de når at komme på hospice 

Mere end hver fjerde af de østjyske kræftpatienter, der gerne vil på hospice, dør, inden de når at komme af sted.

Bodil Jespersen er leder af Det Palliative Team i Aarhus, der til dagligt tager sig af døende kræftpatienter. Hun siger til DR Østjylland, at problemet opstår, fordi lægerne undgår den svære samtale om døden.

- Det tager jo kun 10 minutter at ordinere en ny CT-scanning og en ny serie kemoterapi, men det tager måske en time eller to timer at tale med patienten og de pårørende om, at nu er der ikke mere behandling, og nu er det et andet fokus, der skal sættes, og hvordan bliver den tid, siger Bodil Jespersen.

30 patienter kom aldrig på hospice
På Hospice Djursland i Rønde nåede over 30 patienter i 2010 aldrig at komme på hospice. De døde mindre end 2 dage efter, de blev henvist.

I hele Region Midtjylland er tallet oppe på mere end 300 patienter. Det vil sige, at en fjerdedel af alle patienter, der blev henvist til en hospiceplads i 2010, aldrig nåede at bruge pladsen, enten fordi de døde, eller fordi de i stedet endte hos for eksempel et familiemedlem.

- Det, som patienter og pårørende melder tilbage til os, er, at de kunne have ønsket at have haft den mulighed at komme her lidt før og have haft lidt mere tid, siger leder af Hospice Limfjord, Birte Markfoged.

Kræftmedicin er blevet bedre
Overlæge Morten Ladekarl fra Aarhus Universitetshospital mener, at de sene henvisninger skyldes, at kræftmedicinen er blevet bedre.

- Patienterne har det godt langt hen i deres kræftforløb, sådan at den terminale fase, hvor de har det så dårligt, at de skal på hospice, bliver meget kort. Det er faktisk en positiv udvikling, siger Morten Ladekarl.

Men det er Dorit Simonsen fra Hospice Djurslands ikke enig i. Hun mener, at den korte afslutning på livet får store konsekvenser.

- Den tid, som de måske havde til at få afklaret nogle ting, er de næsten for afkræftede til, når de kommer ud til os, siger Dorit Simonsen.