Kongens kanal kom til syne

Stødte på 500 år gammel kanal under byggeri

1 af 2

Det var i forbindelse med byggeriet af en ny støjmur ved Over Hornbæk lidt uden for Randers, at Museum Østjylland gjorde sig et 500 år gammelt fund.

Under de mange meter jord dukkede resterne af Christian d. IIIs kanal op. Kanalen blev bygget i midten i 1500-tallet og blev brugt til at føre vand fra Nørreåen til en voldgrav rundt om Randers.

Det var kongen, der besluttede at bygge kanalen som en slags fæstning rundt om byen, men også for at få transporteret vand til sin nyanlagte vandmølle ved Dronningborg Slot.

Det er en strækning af den kanal, som museet nu tilfældigvis har fundet frem til. Kanalen er fem meter bred og 70 centimeter dyb, fortæller museumsinspektør Thomas Poulsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

- Vi er tit stødt på mindre strækninger af kanalen gennem tidens løb.

Den nye strækning af kanalen er ikke fredet og vil igen blive dækket til i forbindelse med byggearbejdet.

Hvis man er nysgerrig efter at se en del af den oprindelige kanal, er det dog fortsat en mulighed. Der er to områder omkring Randers, hvor kanalen er fredet, fortæller museumsinspektør Thomas Poulsen:

- Syd for Hornbæk Kirke kan man se en 100 meter lang strækning og også ved Fladbro syd for Fladbrovej kan man stadig se Christian d. IIIs kanal.