Kogt torsk erstattes af rå sushi

Nytårets madvaner under forvandling

Nytårstorsken erstatte af nye og mere eksotiske retter.

Julen står for døren - men knap er andefedtet stivnet, og rødvinspletterne vasket af dugen, inden bordet skal dækkes op til årets store fest: Nytårsaften.

Men hvor danskerne er bundet op af traditioner med mad og drikke juleaften, er vi mere troløse, når det gælder årets sidste aften - og fest.

- Nytårsaften er ikke så fredhellig som juleaften. Mange får champagne og kanapéer klokken 18 under dronningens nytårstale. Det binder os sammen - men derefter bryder lysten til at eksperimentere ud, siger Niels Kayser Nielsen, lektor i kulturhistorie og forsker i madkultur på Aarhus Universitet.

Det er gået meget hurtigt med at smide den traditionsrige torsk ud med vandet, den blev kogt i. Niels Kayser Nielsen vurderer, at "skredet" er sket de seneste 15-20 år.

- Nytårsaften er også kommet til at handle om at vise, hvad hjemmet formår. Det skal gerne være enestående - og samtidig skal det samle. Det er ikke nok med små retter. Og derfor vil tapas eller sushi ikke blive det, der for alvor kommer til at erstatte nytårsmiddagen, mener Niels Kayser Nielsen.

Fællesskabet er vigtig
I en madkultur som den danske er det vigtigt med fællesskabet. Og det får vi ved at samles om et stort stykke kød - eller fisk, understreger forskeren.

Hos Just-Eat, som man kan bestille mad hos via nettet, kan man godt se, at folk i stor stil selv vil lave maden nytårsaften. Alligevel bestiller en ud af 10 danskere maden udefra, viser en undersøgelse fra Just-Eat. Og for dem handler det om at bruge tiden til noget andet end at stå i køkkenet og trylle en overdådig nytårsmiddag frem:

- Ligesom i dagligdagen handler det om, at danskerne har behov for at spare tid. Derfor prioriterer flere og flere at bestille maden udefra, så de har bedre tid til andre gøremål, og det gælder altså også for nytårsaften, siger Mads Eriksen, der er administrerende direktør i Just-Eat.dk.

Og sushi er den mest populære nytårsmenu, som vi får leveret udefra:

- Vi har i det seneste års tid mærket en eksplosiv stigning i bestillinger af sushi, og den tendens gælder også for vores nytårsmenuer. Cirka 60 procent af vores nytårsbestillinger er fra en af sushi-restauranterne, siger Mads Eriksen.

Holder ikke i længden
Niels Kayser Nielsen er dog sikker på, at sushi ikke vil holde i det lange løb.

- Det er nærmest blevet "torsdagsmad". Og langt de fleste vil have noget ud over det almindelig nytårsaften, siger madforskeren.
Han er sikker på, at vi igen vil se nytårstorsken på menuen nytårsaften:

- Jeg tror ikke, den kogte torsk er "død". Jeg kan sagtens forestille mig, at torsken kommer igen med nyt tilbehør og måske tilberedt i ovnen fremfor i en gryde. Det er ikke noget, vi kommer til at se lige nu - men i løbet af nogle år, vil vi se den tilbage på nytårsbordet, siger Niels Kayser Nielsen.