Klimaændringer gavner vinhøst
Dog stadig ikke varmt nok til at lave kvalitetsvin
Trods udsigt til en rekordhøst skal de danske vinavlere ikke glæde sig for tidligt.
Det mener professor på Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen, som forsker i klimaændringers effekt på fødevareproduktionen.
Den aarhusianske professor putter lidt malurt i bægeret hos de danske vinavlere. Ifølge ham er det danske klima blevet varmere, men det er endnu ikke varmt nok til, at vi kan måle os med de mere kendte vinområder længere sydpå.
Et dansk gennembrud som vinland ligger derfor ikke lige for.
Se: Optur for østjysk champagne
- Gennemsnitstemperaturen de sidste 10-15 år er steget med én grad i forhold til for 30 års siden. Skal vi for alvor gøre os som vinland, skal temperaturen stige halvanden til to grader mere, siger Jørgen E. Olesen til Ritzau.
- Før da bliver det svært at etablere kvalitets-vinproduktion i større skala i Danmark. Men da vi jo ikke gør noget for at stoppe klimaforandringerne, så bliver det jo muligt i løbet af et par årtier eller tre, siger han.
De danske vinavlere har i år udsigt til en rekordstor og meget tidlig høst efter en formidabel sommer.
Normalt høstes der hen i oktober, men flere steder er høsten lige gået i gang eller er lige på trapperne.