Julefrokost og arbejdsskade

Udskejelser til julefrokosten kan blive alvor

Kommer du til skade under firmajulefrokosten, så er der rent faktisk tale om en arbejdsskade.

Og derfor er der også mange, der i december ringer til Arbejdsskadestyrelsen for at høre, hvad de skal gøre, hvis de enten er faldet på dansegulvet, er vrikket om på stiletten eller har slået hovedet ned i bordet med sildesalat.  Det fortæller faglig chef i Arbejdsskadestyrelsen, Merete Roos:

- Vi har i hvert fald en masse henvendelser fra folk, som vil høre, om en skade under en firmajulefrokost er en arbejdsskade, og til det må vi svare; Ja, det er det, siger Merete Roos.  Arbejdsskade i firmaregiDet betyder altså, at selv om du måske drikker en enkelt snaps for meget og derefter danser på bordet til firmajulefrokosten, så kan du betragte det som arbejdsskade, hvis du falder ned og brækker benet. Eneste forudsætning er, at det er foregået i firmaregi.

- Det, at danse på bordene, kan være en normal aktivitet ved en julefrokost, så hvis man kommer til skade med det, så vil det også være omfattet, siger Merete Roos. 

Ikke dækket efter festen
Det er ikke afgørende, om chefen er til stede, eller om ulykken sker på arbejdspladsen eller i et lejet lokale - så længe det er firmaet, der har sendt invitationen. Men tager du derimod videre på bar med de mest standhaftige kollegaer efter festen, så er det din egen ulykkesforsikring, der kommer i spil. Hvis du altså kommer til skade.

- Man er dækket, mens man er til julefrokost. Det vil sige, at hvis man tager videre, efter at musikken er slut, så er man ikke længere omfattet, siger Merete Roos.

Dækker ikke slåskamp
Men selv om de fleste skader bliver betragtet som arbejdsskader, så kan der altså også være situationer, hvor arbejdsgiverens forsikring ikke dækker. Det gælder for eksempel, hvis du kommer op at slås med en kollega.  Eller med chefen.

- På et eller andet tidspunkt kan der være så ekstreme aktiviteter, at man ikke længere er dækket af arbejdsskadeforsikringen. Men det skal man lade Arbejdsskadestyrelsen om at vurdere, siger Merete Roos.  Slå dig løsMen ellers kan du med sindsro slå dig løs med kollegaerne til julefrokosten. For skulle skaden ske, så er arbejdsgiverens arbejdsskadeforsikring med stor sandsynlighed i julegavehumør.

En julefrokost er en socialt arrangement på arbejdet, og derfor er det en del af det at gå på arbejde. Så hvis du kommer til skade under en julefrokost, skal du sørge for at anmelde det, så Arbejdsskadestyrelsen kan vurdere, om du kan få erstatning, siger Merete Roos.