Horsens ser frem til EU-værtsskab

Horsens bliver politisk brændpunkt

EU værtsskab er en gevinst for Horsens (arkiv)

Horsens bliver sammen med København centrum for historiske kriseforhandlinger under det danske EU-formandskab i første halvdel af 2012.

Og det vækker glæde i Danmarks 8. største by, som har slået en håndfuld andre konkurrerende kommuner i kampen om værtskabet. Sådan lyder meldingen fra Frank Panduro, koncertarrangør og tidligere teaterdirektør i Horsens.

- Jeg tror, værtskabet vil fortsætte den stolthed, som horsensianerne har af deres egen by. I tre måneder bliver Horsens det politiske brændpunkt. Det gør, at vi ikke kun bliver kendt for koncerter, men også for noget politisk, siger han.

Han er stolt over, at Horsens gennem de seneste år er sluppet af med det kedelige stempel som "fængselsbyen".

- Nu har Horsens fået brandet, at det kan lade sig gøre at få sådan nogle ting som et EU-formandskab til byen. Sådan var det ikke for 10 år siden, byen har fået sin selvtillid igen, siger han.

Ifølge Udenrigsministeriet vandt Horsens konkurrencen, fordi byen kan løfte den opgave, det er at huse op mod 15.000 mennesker i forbindelse med EU-møderne.

Samtidig udmærker den østjyske provins sig ved at have et skarpt fokus på bæredygtighed, hvilket var vigtigt for afgørelsen.

- Desuden oplever vi, at der er god koordination og samspil mellem alle de parter, der er involveret i, at formandskabet kommer til byen, siger Maria Egense, teamchef i Udenrigsministeriet.

Og der er ingen tvivl om, at Horsens får glæde af formandskabet, der sammen med koncerter og kulturoplevelser er med til at give byen positiv opmærksomhed, mener borgmester Jan Trøjborg (S).

- Det passer som hånd i handske til vores strategi om at brande Horsens. Den har virket rigtig godt de seneste år, og derfor er vi blevet en af de danske byer, der vokser stærkest, siger han.