Hashrygere dropper skolen

Øget forbrug af hash på erhvervsuddannelser

Foto: Colourbox

Hash-hunde og misbrugskonsulenter er ifølge Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet rykket ind på landets ungdomsuddannelser.

Det sker i erkendelse af, at elevernes forbrug af hash er blevet en væsentlig årsag til frafald, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge en rapport fra Center for Rusmiddelforskning er problemet størst på erhvervsuddannelser, hvor omkring 10 procent af eleverne har et regelmæssigt forbrug af hash.

Ungdomsforsker Birgitte Simonsen har undersøgt brugen af hash på ungdomsuddannelser.

Hash en del af forklaringen på frafald

Hendes konklusion er, at hash er en del af forklaringen på omkring hver andet frafald på uddannelserne, og at fem til 10 procent af alle elever ryger hash i et omfang, så det påvirker deres skolegang.

- Hash er et overset problem på ungdomsuddannelserne. Det bliver ikke taget alvorligt nok i dag. Men faktum er, at hash gør det meget svært at gå i skole. Du kan ikke komme op om morgenen, du kan ikke koncentrere dig, og du kan ikke huske, hvad du har lært, siger hun.

Hash er også en del af hverdagen på VUC, hvor socialrådgivere blandt andet taler med elever om misbrug.

Også formanden for gymnasierektorerne, Anne-Birgitte Rasmussen, genkender udviklingen:

- Vi er blevet mere opmærksomme på hashforbrug, og jeg er overbevist om, at hash fører til frafald, siger rektorformanden, som vurderer, at der kan sidde en eller to elever i hver klasse, der har et hashmisbrug, siger hun til Jyllands-Posten.