Goddag, det er landmåleren....

Førerløse droner skal bruges til opmåling

Hvis en førerløs, robotlignende helikopter svæver ind over havehækken, behøver det ikke nødvendigvis være besøg fra det ydre rum. Det kan også være landinspektørfirmaet LE 34, der foretager opmålinger i nabolaget. 

Det er LE34, Danmarks største landinspektørfirma med afdelinger i bl.a. Aarhus, Randers, og Hadsten, som har taget de nye, førerløse helikoptere - såkaldte droner - i brug. 

De medbringer den nyeste teknologi inden for præcisionsfotografering, HD video, 3D foto og termisk fotografering. 

Dronerne kan ved en række opgaver erstatte brugen af en almindelig helikopter med pilot og fotograf ombord. Ud over at den økonomiske fordel bliver meget betydelig, vil brugen af droner åbne mulighed for en mere detaljeret fotografering af landområder, fordi dronerne kan operere tættere på jordoverfladen end en almindelig helikopter, hedder det i en pressemeddelelse fra firmaet. 

Udover elmotorer og batteri er den førerløse helikopter forsynet med GPS, forskelligt måleudstyr og videokamera. Operatøren, der befinder sig på jorden, styrer dronen via en radioforbindelse og live videosignal. 

- Dronerne vil også kunne bruges til mange andre formål, bl.a. større redningsarbejder, politimæssige eftersøgninger, stedbestemmelse af skjulte brud på fjernvarmeledninger og teknisk dokumentation, siger Claus Bloch Houmann, salgschef i LE 34. 

- Vi har brugt vores første drone i et halvt år. Indtil videre kan vi på grund af den nuværende lovgivning på området kun operere i højder på op til 100 meter. Vi har dog en positiv dialog med Statens Luftfartsvæsen om at få justeret reglerne, så de bliver mere tidssvarende, siger Claus Bloch Houmann.