Fra slagmark til frossen yoghurt

Mød Pierre Skovgaard - manden bag Yogo

07:08

1 af 2

Der er stor forskel på, hvordan hjemvendte soldater klarer sig, når de forlader slagmarken og skal forsøge at vende tilbage til et helt almindeligt liv i Danmark.

En af de soldater, der er vendt hjem efter krig, er Pierre Skovgaard, der var udsendt til Afghanistan. Her blev drømmen om et liv i forsvaret for alvor til virkelighed, da han som 20-årig satte fødderne i ørkensandet langt fra Danmark.

I dag er Pierre Skovgaard 25 år, og hverdagen i en krigszone er udskiftet med lyserøde vægge og frossen yoghurt med frugt og slik. Han har nemlig startet butikskæden Yogo.

- Det er en kæmpe kontrast at rende rundt i en lyserød forretning herhjemme i Danmark, når man har været vant til at bo i en frontline i Afghanistan, hvor man var omringet af andre mænd i ørkenstøvler, og man hele tiden frygtede for, om man skulle køre på en vejsidebombe, siger Pierre Skovgaard.

Og i Afghanistan gik det galt.

- Vi kørte den samme rute, som vi altid kørte, og lige pludselig så jeg bare, at jorden rejste sig, og så hørte jeg et kæmpe brag. Jeg vågnede op liggende nede i bunden af piranhaen med blod på uniformen, fortæller Pierre Skovgaard.

Alle i køretøjet slap fra episoden med overfladiske skrammer, men det kunne lige så nemt være gået helt galt.

Se: Aarhus får et veteranhjem

Pierre Skovgaard blev i Afghanistan og gjorde opgaven færdigt. Da han kommer tilbage til Danmark, har han svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

- Jeg har både fået konstateret posttraumatisk stress syndrom, depression og karakterændrende adfærd efter katastrofe, siger han.

Pierre Skovgaard valgte at kæmpe kampen for at få en normal tilværelse i Danmark, og han har nu åbnet butikskæden Yogo, der har stor succes.

Derudover glæder han sig over, at det i den forgange uge blev besluttet, at Aarhus skal have et veteranhjem.

I indslaget øverst på siden kan du høre meget mere om Pierre Skovgaards historie fra krigszone til frossen yoghurt og høre, hvad han mener, et veteran skal kunne tilbyde de hjemvendte soldater.