Forskere finder planet i Jord-størrelse

Forskere fra Aarhus har fundet en planet på størrelse med vor egen i Mælkevejen

En fast planet på cirka halvanden gang Jordens størrelse er observeret uden for vores eget solsystem. Det er den mindste planet, som hidtil er fundet i jagten på planeter i vores galakse, Mælkevejen.

Forskere fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet og fra Århus Universitet har været med i opdagelsen, som er offentliggjort i The Astrophysical Journal.

Den nyopdagede planet har fået navnet Kepler 10b. Planeter uden for vort eget solsystem kaldes exoplaneter, og Kepler 10b kredser om en stjerne, som er cirka 564 lysår borte, oplyser astrofysiker Lars Buchhave fra Niels Bohr Institutet.

Da Mælkevejen er en stor spiralgalakse, som er 100.000 lysår i diameter og 1000 lysår tyk, befinder planeten sig i det, man kan kalde vort galaktiske nabolag.

- Det er en super Jord-planet, som vi betegner den kategori af planeter, der er 1-10 gange Jordens størrelse, siger Lars Buchhave.

Kepler 10b er 1,4 gange Jordens størrelse, men 4,6 gange tungere end Jorden. Den ny exoplanet bruger kun 0,84 dag på en tur rundt om sin sol, så dens år er derved mindre end én jorddag.

- Den kan godt have en klippeoverflade som Jorden, men den ligger meget tæt på stjernen, så der er ekstremt varmt - omkring 1560 grader celsius på overfladen, så der er ikke mulighed for liv, som vi kender det på Jorden, siger astrofysiker Lars Buchhave.