Festuge fejrer guldbryllup

Flere oplevelse og mindre druk

Aarhus Festuge runder i år et skarpt hjørne, når den 10 dage lange kulturfestival fredag bliver skudt i gang. Det er nemlig 50. gang, at festugen afholdes.

Selv om navnet byder op til fest og dans, så er guldbryllupsudgaven af Aarhus Festuge mere end berusede mennesker og store fadølstelte.

Det siger direktør for Aarhus Festuge Jens Folmer Jepsen til Ritzau.

- Vi sætter stor pris på, at folk gerne vil have en øl og more sig med deres kammerater, men vi vil gerne væk fra det drukorgie, festugen var tidligere, og det er vi lykkes rigtig godt med. Vi prøver at skabe andre rammer for, hvor man drikker sin øl henne, så festen får nogle andre dimensioner.

- Vi har et kunstnerisk udgangspunkt med alt, hvad vi gør. Vi vil gerne holde en fest, men det skal laves på en anden måde, end man plejer at gøre. Jeg er med på, at fest er en del af ugen, og vi holder en stor åbning, hvor Thomas Helmig og TV-2 spiller. Det bliver forhåbentlig en kæmpe fest, siger direktøren.

Aarhus Festuge opererer hvert år med et tema. I år er temaet "Same but different".

Netop udvikling af et allerede velfungerende arrangement er noget af det, som skal kendetegne årets udgave af festugen.

- Der er endnu flere ting i byens rum, der er gratis i år, og der bliver eksperimenteret endnu mere med arkitektur. Faktisk så meget, at det i sig selv er en arkitekturfestival. Det har vi satset på de seneste år, men det når en eller anden form for kulmination her, siger Jens Folmer Jepsen.

Se: Undgå bøvl til festuge-åbning

I alt finder over 1000 arrangementer sted som en del af Aarhus Festuge, inden der søndag 7. september bliver sagt tak for i år.

Direktøren glæder sig blandt andet over, at gæster på festugens første lørdag har mulighed for at komme til forskellige forestillinger, hvor der enten er fri entré eller entré for et meget beskedent beløb.

- Vi prøver at invitere folk ind til noget, de ikke kender, og som de ikke skal give mange penge for at se, siger Jens Folmer Jepsen.

Sidste år havde Aarhus Festuge cirka 500.000 besøgende.

Fakta om Aarhus Festuge

Aarhus Festuge - eller blot festugen, som aarhusianerne ynder at kalde den - blev etableret i 1964 og afholdt første gang i 1965. Dermed har festugen 50 års jubilæum i år.

- Aarhus Festuge er en stor kulturfestival. I år løber over 1000 forskellige arrangementer spredt ud over hele byen af stablen. Festugen finder sted mellem 29. august og 7. september.

- I 2013 havde Aarhus Festuge cirka 500.000 besøgende.

- Aarhus Festuge har hvert år et tema, der fungerer som inspirationskilde for årets arrangementer. I år er temaet 'Same but different'.

- I år kan besøgende blandt andet opleve koncerter med L.I.G.A., TV-2, Thomas Helmig eller Birthe Kjær, komme på havnerundfart med jazzmusik, høre digtoplæsning med Lone Hørslev eller fortællinger fra Leif Davidsen og komme til chilismagning med selveste Chili-Klaus.

- Dronning Magrethe er protektor for Aarhus Festuge og åbner hvert år festen ved en galla den første fredag i festugen.

- Den til enhver tid siddende borgmester i Aarhus er formand for festugens bestyrelse. I øjeblikket er det socialdemokraten Jacob Bundsgaard.

- Aarhus Festuge kom ud af 2013 med et overskud på 352.979 kroner efter en omsætning på 20.229.220 kroner.

Kilde: Aarhus Festuge/ritzau/