Få etnisk danske elever

Har udfordringer med integrationen

03:23

1 af 2

Det står nogle steder sløjt til med de folkeskoler i Aarhus, som har flest tosprogede elever.

Flere skoler har i mange år haft en meget høj andel af elever med en udenlandsk baggrund, men det står i skarp kontrast til folkeskoler i København, som er langt bedre til at blande eleverne.

På Søndervangskolen i Aarhus er 93 procent af eleverne tosprogede, og Tovshøjskolen har udelukkende elever med udenlandsk baggrund.

i 8. A på Søndervangskolen er der 23 elever, hvor blot én er etnisk dansk.

I klassen ser de stort på både hudfarve og herkomst, men alligevel synes de, at der burde være flere etnisk danskere i klassen.

- Jeg synes bare, at man burde have forskellige venner. Man skal ikke kun have udlændinge. Man skal også ind i det danske samfund, vi lever jo i Danmark, siger 16-årige Eman Yasser Hussein.

Og hun er ikke den eneste.

- Jeg synes, at det er en god ide. Så ved vi mere om hinanden, og om hvordan det er at være dansker eller muslim, siger 14-årige Bilal Ahmed Aqhtash.

Succes i København

I København har flere folkeskoler nedbragt andelen af tosprogede elever de seneste tre år. For eksempel er andelen af udenlandske elever faldet fra 70 til 50 procent på Ellebjerg Skolen og fra 50 til 30 på Baunehøj Skole. I Aarhus har tallene på de skoler med flest tosprogede elever været stort set uændret.

Søndervangskolen er på mange områder ved at vende en negativ spiral. Trivslen er i top, og karaktergennemsnittet for de ældste elever er steget med 1,3 point.

- Det der er mit fokus som skoleleder, og jeg tænker også, at det er det, jeg primært skal forholde mig til. 1: At børnene lærer noget og 2: At de trives, siger Rani Bødstrup Hørlyck, der er skoleleder på Søndervangskolen

- Vores fokus har været at rette strategierne mod de lokale familier, uanset om de har dansk baggrund eller en anden etnisk baggrund, siger Rani Bødstrup Hørlyck og fortsætter:

- Det kan være, at vi nu skal til at kigge mere på de etniske grupper herude, hvor vores danske gruppe er en del af har det. Og så prøve at se på, om der er særlige indsatser i forhold til at målrette strategier lige netop mod dem.

Du kan se mere i indslaget øverst på siden.